Saturday, November 24, 2012

senyuman seindah suria



assalamualaikum!? kaifa haluka? ya akhi? ya ukhti? sihat? iman apa khabar? indah? alhamdulilah,,,,bersyukur kepada hadrat ilahi kerana masih memberi nafas yg segar kepada untuk meneruskan kehidupan yg sempurna,,,,,

ceit,,,tiba2 rasa skema semacam ayat hawa kat atas tu,,,kih3~~~
hey korang? sorry agak lama jugak la aku x update blog yg bersawang ni,, last update post mse lepas exam,,da lama la jugak, agak basi la jugak,,,,

ok, perasan tak tajuk en3 aku kali ni, senyuman seindah suria,,,ceh3,,,,ok,,, i start ye,,

dalam kehidupan kita sebagai manusia dan khalifah di muka bumi ni, mne ad hidup sempurna dan indah je sepanjang mse,pasti akan ada kepahitan dalam kehidupan. aku dapat ujian bertimpa2 dalam mse yg terdekat, mse tu aku rasa ya ALLAH,,, gelapnye kehidupan aku,,, byg kan aku tgh bercuti pasti impikan cuti yg indah tanpa sebrang gangguan, tp diuji bila aku nak berdakwah,,,,kita rasa ap yg kita buat tu baik, tp tu la jugak org yg x suka dan iri hati,,, ALLAH,,, mse tu aku rse down sgt,,,,,benda yg kecil diperbesarkan smpai memberitahu dekat org yg x sepatutnyer,,, waktu, hanya qila, tasneem ngan syairah je jd peneman nangis aku,,,, mereka byk bantu aku dan pujuk aku bila aku nangis dan ad dlm kesusahan,,,,
tp aku kuatkan jugak semangat untuk berhadapan dgn semua org termasuk org yg x suka aku,,,,aku redha,,, ada hikmah kenapa ALLAH uji aku,,, igt snang ke berdakwah? tp ujian menaikkan lg semangat aku untuk trus bangkit,,! mne ad org berdakwah smooth and silky je,, contohnye tgk la sndri sejarah baginda RASULLULLAH,,,lebih hebat dan besar ujian ALLAH bg,,, aku nyer ujian ni bru sbesar kuman je,,,,
so aku x boleh cepat melatah,,,terima seadanya,, dan senyum,,,,
tp time tu memang mate bengkak sbb 2 mlm nangis, dan stress memikirkan jalan penyelesaian,,,sampai demam,,,mse tu ALLAH je yg thu betapa terlukanya hati,,,,dgn org yg sanggup buat mcm tu,,,
akhirnya,,, ALLAH bg aku kegembiraan,,,dgn jayanya program yg aku dan sahabt2 aku buat berjalan dgn lancar dan mencapai target,,, ALLAH mse tu memang x boleh nak tafsir kegembiraan yg ada,,, byg kan mlm tu aku x dpt nak tidur, dan berdbr2 memikirkan,,,,huh,,~~
tp kan memang indah,,,manis sgt iman dan taqwa jika kita x mudah melatah bila diuji skit,,, moga dihitung di hari AKHIRAT~~

ok,,,then cter seterusnyer,,, semalam fon aku rosak~~ :( uargh!!!! memang rasa,,ALLAH,,,knp time2 cti ni dia nak rosak?? ok da terpadam semua memory yg ad,,, musnah gambar berharga, video, semua lah,,,semua berharga buat aku,,, sebb hanya msa itu saja la moment yg ad untuk aku rakam,,,,sedih yg teramat sgt2~~~  :(  dan aku ni memang bengang teramat, aku pon baling je kuat fon tu, biar dia rosak terus, kalau dia hidup buat sakit hati je,,,hehehehe hawa kurang sbr skit,,,
then aku berbalik pkai fon lama,, erm tu x kisah,, tp memory dlm tu,, memory kad pon da kosong hbis,,,x leh nak amik,,,uargh!! mse tu memang nangis dpan mak je,,,,(x malu) hehehe anak last biasalah,,,
nak bli fon bru,, duit simpanan untuk bli laptop sndri sbenarnye,, sbb mak x nak blikan,,,hmmm agak serabut la jugak otak ni,,, mereng sudah,,,,
mak ngan ayah memang x la nak blikan lg fon,, sb fon tu mereka yg blikan,, tp tu lah aku ni ganas,, kalau dgn fon touch2~~x suka dan leceh,,,redha je la,,
tp x pe la,,,, ok jer,, semua dugaan buat aku,,,,

ok,,, kesimpulannya yg ingin aku nyatakan kt sni,,, hidup ni kadangkala ada suka ada duka,, bila kita tgh suka, igtlah org yg susah dan penting skali bersyukur igt ALLAH,, dan bila tgh duka,,, igt ALLAH juga dan jgn cepat melatah, pasti ada sebb ALLAH bg kita ujian, mungkin kita byk buat dosa masa lampau yg kita tak pernah perasan, tapi ALLAH tahu,,,, lari lubuk kecil mana pon, ALLAH tetap tahu ap yg kita buat,,,
dan jgn pula kita putus asa untuk berdakwah bila diuji skit,,,, pastikan semangat kita makin mekar untuk trus mambantu agama ALLAH,,,,
setiap org lain2 ujian,, tp pasti ada hikmah, jgn fikir ALLAH tak tunaikan permintaan kita, tp mungkin lambat ataupon dalam keadaan yg kita tak sedar,,,
bersyukurlah apa yg ALLAH bg kita, nikmat ALLAH sgt luas,,,,

k la sampai sni saja,,, t ad mse aku post lg,,,igt nak msukkan video dgn gmbr mse program haritu,, tp maklumlah fon da meninggal,,maka terkuburla,,hehehe

No comments:

Post a Comment