Saturday, November 24, 2012

senyuman seindah suria



assalamualaikum!? kaifa haluka? ya akhi? ya ukhti? sihat? iman apa khabar? indah? alhamdulilah,,,,bersyukur kepada hadrat ilahi kerana masih memberi nafas yg segar kepada untuk meneruskan kehidupan yg sempurna,,,,,

ceit,,,tiba2 rasa skema semacam ayat hawa kat atas tu,,,kih3~~~
hey korang? sorry agak lama jugak la aku x update blog yg bersawang ni,, last update post mse lepas exam,,da lama la jugak, agak basi la jugak,,,,

ok, perasan tak tajuk en3 aku kali ni, senyuman seindah suria,,,ceh3,,,,ok,,, i start ye,,

dalam kehidupan kita sebagai manusia dan khalifah di muka bumi ni, mne ad hidup sempurna dan indah je sepanjang mse,pasti akan ada kepahitan dalam kehidupan. aku dapat ujian bertimpa2 dalam mse yg terdekat, mse tu aku rasa ya ALLAH,,, gelapnye kehidupan aku,,, byg kan aku tgh bercuti pasti impikan cuti yg indah tanpa sebrang gangguan, tp diuji bila aku nak berdakwah,,,,kita rasa ap yg kita buat tu baik, tp tu la jugak org yg x suka dan iri hati,,, ALLAH,,, mse tu aku rse down sgt,,,,,benda yg kecil diperbesarkan smpai memberitahu dekat org yg x sepatutnyer,,, waktu, hanya qila, tasneem ngan syairah je jd peneman nangis aku,,,, mereka byk bantu aku dan pujuk aku bila aku nangis dan ad dlm kesusahan,,,,
tp aku kuatkan jugak semangat untuk berhadapan dgn semua org termasuk org yg x suka aku,,,,aku redha,,, ada hikmah kenapa ALLAH uji aku,,, igt snang ke berdakwah? tp ujian menaikkan lg semangat aku untuk trus bangkit,,! mne ad org berdakwah smooth and silky je,, contohnye tgk la sndri sejarah baginda RASULLULLAH,,,lebih hebat dan besar ujian ALLAH bg,,, aku nyer ujian ni bru sbesar kuman je,,,,
so aku x boleh cepat melatah,,,terima seadanya,, dan senyum,,,,
tp time tu memang mate bengkak sbb 2 mlm nangis, dan stress memikirkan jalan penyelesaian,,,sampai demam,,,mse tu ALLAH je yg thu betapa terlukanya hati,,,,dgn org yg sanggup buat mcm tu,,,
akhirnya,,, ALLAH bg aku kegembiraan,,,dgn jayanya program yg aku dan sahabt2 aku buat berjalan dgn lancar dan mencapai target,,, ALLAH mse tu memang x boleh nak tafsir kegembiraan yg ada,,, byg kan mlm tu aku x dpt nak tidur, dan berdbr2 memikirkan,,,,huh,,~~
tp kan memang indah,,,manis sgt iman dan taqwa jika kita x mudah melatah bila diuji skit,,, moga dihitung di hari AKHIRAT~~

ok,,,then cter seterusnyer,,, semalam fon aku rosak~~ :( uargh!!!! memang rasa,,ALLAH,,,knp time2 cti ni dia nak rosak?? ok da terpadam semua memory yg ad,,, musnah gambar berharga, video, semua lah,,,semua berharga buat aku,,, sebb hanya msa itu saja la moment yg ad untuk aku rakam,,,,sedih yg teramat sgt2~~~  :(  dan aku ni memang bengang teramat, aku pon baling je kuat fon tu, biar dia rosak terus, kalau dia hidup buat sakit hati je,,,hehehehe hawa kurang sbr skit,,,
then aku berbalik pkai fon lama,, erm tu x kisah,, tp memory dlm tu,, memory kad pon da kosong hbis,,,x leh nak amik,,,uargh!! mse tu memang nangis dpan mak je,,,,(x malu) hehehe anak last biasalah,,,
nak bli fon bru,, duit simpanan untuk bli laptop sndri sbenarnye,, sbb mak x nak blikan,,,hmmm agak serabut la jugak otak ni,,, mereng sudah,,,,
mak ngan ayah memang x la nak blikan lg fon,, sb fon tu mereka yg blikan,, tp tu lah aku ni ganas,, kalau dgn fon touch2~~x suka dan leceh,,,redha je la,,
tp x pe la,,,, ok jer,, semua dugaan buat aku,,,,

ok,,, kesimpulannya yg ingin aku nyatakan kt sni,,, hidup ni kadangkala ada suka ada duka,, bila kita tgh suka, igtlah org yg susah dan penting skali bersyukur igt ALLAH,, dan bila tgh duka,,, igt ALLAH juga dan jgn cepat melatah, pasti ada sebb ALLAH bg kita ujian, mungkin kita byk buat dosa masa lampau yg kita tak pernah perasan, tapi ALLAH tahu,,,, lari lubuk kecil mana pon, ALLAH tetap tahu ap yg kita buat,,,
dan jgn pula kita putus asa untuk berdakwah bila diuji skit,,,, pastikan semangat kita makin mekar untuk trus mambantu agama ALLAH,,,,
setiap org lain2 ujian,, tp pasti ada hikmah, jgn fikir ALLAH tak tunaikan permintaan kita, tp mungkin lambat ataupon dalam keadaan yg kita tak sedar,,,
bersyukurlah apa yg ALLAH bg kita, nikmat ALLAH sgt luas,,,,

k la sampai sni saja,,, t ad mse aku post lg,,,igt nak msukkan video dgn gmbr mse program haritu,, tp maklumlah fon da meninggal,,maka terkuburla,,hehehe

Sunday, November 4, 2012

terasa indah~~~~

assalamualaikum!! hye2 korang,, sihat?? iman apa khabar?? alhamdulilah jika semuanya indah2 belaka,,,,, ok waktu aku menaip skang ni, aku bru lpas exam philosophy td,, dan esok aku exam lg, tp tu la jari ni da gatal nak update blog yg aku rindu sgt2 ni,,, ngeh3~~~
then erm nak cter skit, mse ari sabtu lepas, aku g ikut abg din and abg bai, to politeknik kt setiawangsa,,,, then sbb ada program CINTA FOTOKOPI!!! whoa2!!! nmpak x tjuknye??? CINTA FOTOKOPI!!! wei!,, gulp! terus berteguk2 air liur aku! hahahahaha,,,,,,, ok back to bisnes,,,


ok,,, erm pengisiannye di sampaikan oleh abg adin dan jugak abg bai,,,,
erm seperti biasa pesertanya adalah dari golongan remaja yg sedang meningkat besar dan dri golongan yg biasa2 je,,, masih kurang faham sedikit tentang........
erm perkara2 yg disentuh ceh (skema!) erm ANDA BIJAK JAUHI ZINA,,,,then benda yg kita da sedia thu,, apa keburukan couple or whatever yg maksiat dan jugak cara untuk kita menjaga hati dan perasaan supaya tak salah langkah untuk memilih cinta yg benar dan hakiki....


ha!! nampak x??nampak?? x nampak g amik kanta pembesar sne,,, ha?? sweet x?? ok ni yg da halal ok? walau kartun tp aku yg describekan ni yg halal punya,,,
dan kat sni aku nak bg thu skit tentang cinta yg orang kt luar sne bnyk slah tafsir,, dan aku nak bg thu, yg aku dlu pon pernah terkandas kt dalam cinta yg pelik dan mengarut ni,,,,, then ALHAMDULILAH,, ALLAH masih sygkan aku dan selamatkan aku dgn kurniakan aku sahabt2 yg indah serta hebat,,, hinggakan aku sanggup meninggalkan dunia kejahatan aku dulu,,, tp dgn kuasa ALLAH yg bg aku hidayah dan lembutkan hati aku yg keras kalah besi karat ni,,,,,
erm untuk tanggalkan sisa jaihiliah yg berkarat ni sgt susah,, bila persekitaran yg ntah ap2... tp aku masih dibimbing oleh usrah dan jemaah yg berpegang teguh pd ajaran ALLAH.... ok sgt penting itu USRAH!! u know???

ok kt sni aku nak cterkan,, yg sahabat aku sorang ni dia bercinta dgn lelaki,, eh memang la dgn laki,,, hahahaha ok dia bercinta dan berjanji dgn laki tu jika ada rezeki nak kahwin tp kne tgu 5 thun lg,,, but dalam masa yg sama,,, setiap hari bergayut, msj dan sewaktu dgnnyer,,,,, kira mcm hati yg dijaga untuk berkahwin tu dah tercemar dgn tidak menjaga ikhtilat dan adab pergaulan,,, walaupun keluarga restu, tp ALLAH x restu  tak boleh jugak??? erm,,,, renungkan,,,, then aku ni ni bg semangat kt kwn aku,, dalam masa yg sama, aku bermain dgn psikology dia,, klau betul lah nk tgu 5 thun, tp pelbagai kemungkinan boleh berlaku, mcm mne kalau ALLAH dtgkan org lain dalam hidup, da la x setia??? erm jika ada niat untuk mendirikan perkahwinan tu dah baik da,, tp yg x eloknye x menjaga,,,,, hmmm,,,, ok jika ada rezeki nak bersama,,, tp ALLAH redha x dgn apa yg korg buat ni??? mcm mne ALLAH bg yg korg nak, tp korg buat sesuatu yg ALLAH x redha??? dgn bercouple..... ok kt situ je aku simpulkn, dan dia pon da besar boleh berfikir dgn sndri,,,,,, dan akhirnya sahabat aku ni memutuskan hubungan dgn laki tu,, alhamdulilah,, dan aku pesan, jika betul nak kt laki tu,, setiap kali solat doalah,,,, lakukan ap yg ALLAH suruh dan redha,, jgn lakukan kemungkaran ALLAH,,,,,

hahahahahha ok skema cter aku ni!! kah3,,, nsiblah,, aku cter ap yg real,,,


ha!! cer teka sape kahwin ni??? HAWA lah yg nikah ni!!! hahahahaha ppfffttt *&^%$# x masal! aje mrah kak mia krang!!!
 then she is my lovely naqibah!! kak mia,,,, thu x?? dia dah selamat diijabkabulkan!! whoa! how sweet them!! uuaarrggghhh aku rse mcm nak jugak! tp gulp! hahaha ok abaikan,,,,,,
 hahaha aku rsa indah sgt2!!!! sweetnyer kak mia and abg asyraf! huhuhuhu tp laki cam skema cm tu bukan taste aku wei! hahahaha.. grrrrr,,,, akunyer taste,,,hehehehe rahsia!,,,,,,

erm selamat pengantin baru kak mia hawa ucapkan,,, semoga berkekalan hingga ke syurga ALLAH kelak,,,,ameen!!!
erm,,, kak mia lpas ni usrah BAITUL MUSLIM tau!! kih3,,,, aku punyer pulak,, tgu la sehingga ALLAH berikan aku jodoh,, memang aku usaha untuk mencari, tp dgn izin ALLAH,,,,dan aku pun x thu siapa,, tp aku perlu bersedia dri sekrang,,,,,mental, fizikal, rohani dan jasmani,,,,,mungkin akan dtg I.ALLAH.. ngeh3,,,,, k lah, nak blik lapar,,,, t sambung lg eh,, sorry bebel banyak sgt!!!!

Friday, November 2, 2012

setelah sekian lama

assalamualaikum!! hye korang, ap kbare?? sihat?? (angguk) alhamdulilh sihat! aku suka korang gembira! dan aku mestilah turut rasa gembira sekali!!! (ap punya ayatlah) kah3!! tgh menaip smbil dgr lgu mahar cinta!! woot2~~~ sje je nak amik feeling!! kah3,, x masal,, erm sorry la korang, aku da lama x update blog aku yg agak berabuk ni,, byk benda aku nak citer selama ni,, ceit! selama ni,, hahaha ayat x leh blah,,,erm untuk pengetahuan korg, hawa x hbis exam lg,, lg 3 paper,, tp selamber bdak je on9,, hehehehe alah bukan slalu pon, ni pon usha laptop kak piah,,tiba2 rasa rindu nak menulis pulak! erm,, byk bnd yg aku dpt sepanjang aku x update blog ni,,,byk sgt2,,, ad yg suka, ad yg duka,,, kini aku belajar untuk terima segala kenyataan hidup! belajar, dan terus belajar..walaupun kenyataan hidup yg aku lalui itu sgt perit rasenyer,,tersgtlah perit,,
huhuhuhu,,, setiap dugaan yg ALLAH bg, mesti ada hikmah dan bersebab, hikmahnya ALLAH suruh aku kuat supaya jika ada dugaan yg lebih hebat menanti, aku sudah bersedia ketika itu, dan sebabnya ALLAH menyuruh aku muhasabah dri diatas segala kesalahan yg aku lakukan,,, aku harus ingat,,,mungkin itu peringatan dari ALLAH tanda dia sygkan aku,dan menyuruh aku kembali pdNYA,,

setiap kalu aku bersedih, pasti aku akan menangis sendirian,, dalam solat dan ALLAH saja yg thu setiap detik kesedihan dan kegembiraan hatiku,,, mungkin susah untuk aku menceritakan kepada org lain, kerana mungkin tak semua org boleh terima kisah aku, tapi aku tahu, ALLAH sentiasa ada di sisi aku untuk segalanya,,,

ok done sedih2! nak sambung blik cter aku, erm ari semalam, a.k.a KHAMIS, aku g kl sentral dgn geng2 aku,, sbb ada pesta buku, then dgn bangganya ketika aku melangkah masuk kt dlm tempt tu, u know that? i jumpa HILAL ASYRAF! ppfftttt~~~~&^%$$ memang gembira tak terkata!! oh aku rasa mimpi kot, tp itulah kenyataan, memang dia,, oh then aku berbual dgn dia, dan tak sangka dia masih ingt aku mse kita org jmpa kt iic,,, then dia suruh aku hantar cerpen kt majalah jom,,, hahahaha ok i try, sbb dia kata wt pe wt cerpen untuk sorg2,, bg la owg bce hasil kerja kita, dan dia menyuntik semangat aku untuk menulis blik,,, oh sungguh x ku sangka!! then byk la kata2 hikmah dia bg! wah skemanyer,,,,
hahahaha ok lpas aku hbis exam ni,,, aku ingt nak start menulis balik,,,, dan aku akan cuba perbaiki lg,,, mungkin ni la peluang aku untuk berdakwah melalui karya,,,,, mpga ALLAH permudahkan urusan aku,,,doakan aku yer sahabat!!!!

dan kepada awak! ye untuk awak,,, thanks atas segalanya,,, nak lupakan memang susah, tp ALLAH dah bg hawa kekuatan untuk tabah hadapi dugaan ini dgn tenang dan gembira,,, semoga berada di dalam rahmat ALLAH,,,,