Thursday, August 9, 2012

hikmah tidak berpuasa

assalamulalikum,.... hyee korg,,, apa kbr semua?? iman korg ok x??? alhamdulilah indah saja!! *mata bersinar* wink2!!! seronok tak berpuasa?? indahkan nikmat yg ALLAH bg?? ap lg yg kita nak dustakan??? ceh2 hawa skema,, ehehe,,, sungguh ALLAH sgt baik~~!!!

ok korg tgk tjuk en3 aku kali ni,, ha HIKMAH TIDAK BERPUASA!!!,, *mata kelip2* hehee aku faham sgt dah bg yg seGENDER dgn aku,, tp bg yg TIDAK seDEGENDER dgn aku awas!!! tiada HIKMAH2 utntuk anda!! g bertaubat skang!!! now!!! ALLAH murka thu?? ok tutup!

tiba2 ngamuk plak.... hehehe sapa yg x ngamuk beb x puasa tanpa sebab! erk?? lelaki keluar haid ka?? aneh,, baik pergi cek skang anda laki or perempuan?? uhuhuhu,,,,,

ok back to bisnes!! erm korg yg girl2 tu,, (erk?) hahaa ok2 korg yg wanita2 solehah tu, kt sni ak nk cer skit kalau kita period, jgn la skali2 kita sedih, dan salah kan PENCIPTA kita kerana kita uzur pd bulan puasa, lg2 sepuluh mlm terakhir,,, siapa kita wei untuk menidakkan kuasa ALLAH beb?? siapa kita? mesti dlm hti kcil kita ckp "eeii asal la period ni? x dpt qiam! pergh tensyen" hehehe dan sewaktu dgnnyer,, ok tu hanya lakonan ak thu korg x mcm tu,,,erm tp ingt lah wei,, ALLAH dah tentukan ap yg terbaik untuk kita, just tgl dri kita untuk terimanya dgn ati yg terbuka,,, wei fkir skit la,, ALLAH maha ADIL, ada hikmah kenapa bila kita uzur kita x boleh puasa,, ALLAH syg kita,,, sbgai contoh

  • kita sakit perut (senggugut) cm ner nak than lapar ag,,
  • emotional kita terganggu susah nak konsentret ibadah beb,,
  • then kita berhadas besar, cm ner kita nak wt ibadah dgn sempurna??
ha banyak lg sebenarnya,, malas ak nak ungkapkan hehehehe korg kan girl2,, korg fikir la sndri rasionalnyer ok??? *kenyit mata* big clap for uuoollss!!!

ok tabah la korg jika tak berpuasa tu!!

ha tgk ni!!! nak jd wanita solehah kan??? so ap tgu lg?? jom amik peluang emas ni smentara stok umur masih ada!!! wei korg kalau fkir bila period bulan ramadhan ni x dpt puasa then x dpt pahala?? 
ish korg ni!! silap lah,, cer open skit mind tu!! tgk ni eh ak nak say ap,,,

erm korg leh tambah phala dgn wt kje amal tau!!!
  • jawab azan,,,,dpt ganjaran
  • kjut ahli keluarga bangun sahur
  • ingt kan keluarga kita untuk beribadah
  • bce bku2 ilmu,,
  • siapkan mkann iftar untuk keluarga dgn ikhlas
byk lg sebenarnya ak nak g thu,, tp ni jer yg pling snang,,, wei sape kita nak ckp x d phala kalau period sbb x puasa,,, ingt skit belum tentu org yg puasa dpt phala dri kita yg period ni?? ad fham?? so kita x yah fkir dpt phala ke x kerana itu semua kuasa ALLAH yg ESA, DIA JE YG NILAI DRI KITA,, so ap yg kita lakukan kita ikhlas dan niat keranaNYA ,,, ad faham???

ha lg,,, tp korg yg x puasa pon x yah nak salah sangka sgt la,, bukan bermakna korg leh mkn sesedap rasa seindah bicara je dkt dpan org puasa,,, hormatilah mereka yer??? then period bukan tiket anda untuk buat perkara2 lagha!!! ingt tuh??? kalau bukan bulan puasa pon jauhilah yer???

erm lepastu kan korg,,, kalau yg boleh puasa dan solat pon bnyk berdoa pd DIA,,, kita yg x boleh ni pon kne lah byk2 berdoa pd DIA!!!! i.ALLAH,,, DIA maha pengasih dan maha penyayang!!! doa lah korg selagi mampu,,, nanti2 jika malaikat nak dtg amik nyawa kita x leh nak doa dah,,,,

wei kalau bukan dgn DIA,, dgn sape kita nak minx?? sape?? aku berani kerat jarilah kalau ada manusia yg boleh bg kehidupan yg sempurna kpd manusia lain~~~
hanya DIA yg berhak saja ok?? ad faham???
DIA suka tau jika kita minx dgn DIA dri kita minx dgn manusia tau2!!! faham tu?? *angguk*
tu tandanya kita masih igt DIA pencipta kita, dan kita syg DIA,, tanpa kita sedari~~~
wow!! indahya DIA!!! tiada siapa boleh tandinginya!!!

ha tu saja aku nak ingtkan untuk korg la!! aku bukan ap,, aku syg kt korg ketat2 keranaNYA,,, aku nak kita semua sama2 masuk SYURGA sana!!!! kita sama2 perbaiki amal kita ok???
ap yg baik semua dariNYA!! yg pelik dan x elok tu dri aku ni,,,,.....
love u!!!

No comments:

Post a Comment