Wednesday, August 29, 2012

saje post!

assalamualaikum!!! grrr ap kbr anda2??? sihat??iman ok x? hati VS nafsu masih terkawal? ohoi alhamdulilah dah tahniah diucapkan!!! a big clap for uuoollss!!!! bg yg x berjaya tu masih ada masa untuk kita sama2 terus mengubah hidup kita ke arah ALLAH redha! thu? jgn pernah2 putus asa! no! x boleh! haaha ok,,,
hahahahaha tgk kucing ni termenung! nama dia comot tau! hahaaha ok! stop,,pfftt ap seh? yg aku tekankan disini bukan kucing tu aku tekan! (ha! x masal!) erm bce la wei ap yg ditulis kt gmbr kucing tu!

erm kt sni aku nk bg thu! cm tu lah! hahahaaha (x d motif!)
sje je,, bila jari jemari aku dah gatal sgt nak menaip ni lah jadinya! ha! ye! ini lah jd nya! hahaaha (x masal!)

ha rye korg best x? masa g rye2 tu, iman dan hati masih lg terjaga? yeke? oh bgusnya awak2! aww2,,,, terharu!
bg yg x dpt nk jge sgt tu, erm aku faham bila cik hati tiba2 terkeluar di luar kawalan! but u must remember it! kita lah yg kne kawal hati, iman dan perasaan kita! so semua terpulang pd dri kita wei! semua pd kita, kalau bukan kita yg nak ubah sapa lg nk ubah> sapa wei? so kita kena lah usaha!
nak atau x nak terpulang pd korg la! sbb ALLAH sentiasa perhati kita~ malu banyak dgn DIA!,,,

erm, korg yg GENDER sama or berlainan dgn aku, masa raya tu masih jga batasan x? means yg GIRL2 tu, aurat msih terjaga? salam x tgn2 yg x perlu disalam? erm,,, jika dah terbuat tu! lepas ni jgn buat lg tau!!! bahaye jika anda wt lg! aish,,, (MUHASABAH)
erm,, penting wei bnd tu semua, jgn kerana nk duit rye anda hilang segala batasan~ bahaye tu, sbb duit tu bleh dicari, tp dosa pahala? erm ok ALLAH saja yg menilai ok?

erm ok la!, nothing to say,,, so i akhirikan dgn bye2! ngeee~~~

Thursday, August 16, 2012

nak jd hawa yg lama!

assalamualaikum!! hye2 korg,,, ap kbr?? sihat?? iman ap kbr?? sihat??alhamdulilah sihat2,,,*mata kelip2*
hahahaha!!! tiba2 aku gelak,,, x tu la knp ek? knp ek?hahaha x thu2!!! (ok x d motif)
alhamdulilah*mata bersinar* sejak kebelakangan ni, aku rasa sgt tenang, jiwa aku da x kacau mcm dlu,, (apaseh) hahaha
aku rasa sangat indah,,ALLAH berikan aku sahabat2 yg indah, keluarga yg bahagia! abg2 yg best! kehidupan yg selesa! dan x ternilai harganya,,,, kesihatan yg sempurna! dan mcm2 lg la,,,
thanks ALLAH!!,,,

see?? hahaha berbakat x aku jd fotografer?? ceh2,, da start berangan da!! well ni kan blog aku, suka hti jiwa aku la nk post ap!! hahaha (emo plak)

aku perlu berlari, berjalan, mengangkak sekalipun untuk mengejar syurga ALLAH!,, so dgn itu, aku haruslah melakukan perkara2 yg ALLAH suka dan tgl kan perkara yg ALLAH murka!,,,
moga ALLAH redha dgn aku,,, ameen^^

ok sekarang ni, aku rasa aku ingin menjadi diri aku yg lama semula! because i love photographer very much!! sgt2 la wei, lg pon tu memang jiwa aku! that's y aku amik multimedia mse sek f4 ngan f5 dlu beb! whoa2! seronok sgt2 kerja tu, sbb dri situ aku lega jika aku marah!!!
then aku pernah diberi amanah oleh pakcik ,,,,,, untuk jd camerawomen untuk 1 program besar! ok sgt syok! dan aku rasa sgt rindu nak pegang handycam yg beratnyer 3kg dan harga beribu2! ouh tersgtlah awesome!  wei! aku suka! jap2, korg pernah ke tgk seorang perempuan pkai tudung labuh bgai, pegang handycam yg berat 3 kg tu duduk berjemur tgh pnas shoot program? whoa2 aku yakin x pernh kan? tp yakin lah tu lah kje aku mse lepas spm dlu,,,, best giler! walau muka aku agak gelap skit!!
then mse sek dlu aku slalu diberi tugasan amik gmbr time ad event besar! sbb aku budak multimedia,, erm,, ok sabar,, dan kelas aku hanya lah ad 5 org girl2 saja, maklumlah kelas multimedia pnuh ngan lakilah,,
dan sepatutnya aku nak sambung multimedia kt MMU ok? dpt tawaran kt IIC ni pun kos multimedia animasi! argh aku sgt suka! sbb dlu mse sek aku pernah g LESCOPAQUE then aku pernah ckp kt depa tgu hawa lg 5 thun nk kje situ, but ALLAH lg thu ap yg terbaik untuk aku,,

ok nak buat mcm mne, walau aku amik kos pendidikan awal islam sekalipon, ni memang soul aku wei! memang jiwa aku bnd ni! hohohooo,, walau aku tak pernah ad bnd gedabak ni sndri, but i'm trying to get it! so sapa2 nak bg hantran, aku nak bnd ni nbr 1 tau! hahaha ok forget it!
so ap2 yg berkaitan fotografer ni, memang aku suka!
x kiralah ap,,
but skang otak aku ni berkarat sgt2 untuk mengedit gmbr dan wt video! sbb x diasah! aih hawa2! hbis lah lenyap cm tu je,, tp i'm still trying untuk ingtkan blik memori aku yg lost tu,but mkn mse, and aku byk kje nk wt, x kan nk ngadap bnd ni,,erm,, tp ni masih jiwa aku!
so aku dah fikir, jika ALLAH beri keizinan kpd ku, coming soon aku nk buka studio aku sndri, yes! aku nak bukak studio,!! whoa sgt awesome! jika ada sapa2 nak fotografer wanita muslimah boleh lah contact aku!
then my husband si fotografer yg soleh! wow! mesti awesome kan3>>??
hahaha ok aku leh  imagine!!!


hahaha apa pun yg kita nak, but jika ALLAH tak izinkan, ia tidak akan terjd, dan mungkin terjd tp lambat skit or lebih baik yg kita sangka!
and ALLAH thu ap yg baik setiap untuk dri kita,, dia adalah sebaik perancang! walau kita rancang bgai nak rak! tp ALLAH lebih thu!! dan dia yg tentukan!
kita ni kenelah usaha then tawakal! tu kerja kita,,, and jgn pernah putus asa! ok? dan jgn sekali2 salahkan DIA~~~
hehehehe,,, bye2!

Wednesday, August 15, 2012

aku perlu! kena! wajib! berubah~~

assalamualaikum!!! apa kbr korg2 semua??? alhamdulilah jika semua sihat2 belaka,,, erm ok skang waktu menunjukkan pukul 12.27 tepat, erm aje giler org semua nak tidur sbb nak bngun qiam! aku sebuk wt en3 blog,,, ish3! gulp~~~
hey2 jgn la salah anggap! jap ag aku tidur la, aku pon nak rebut peluang lailatul qadar jugak tu! sama2 lah kita eh? ameen moga dipermudahkan urusan!

ha tgk gambar tu? tu yg kat atas tu! alah wt2 x nampak pulek~~ poyos aww2!
erm faham dok? *angguk* ok good! a big clab for uolls!!!

ok kat sni aku nak cer, skang ni, ramai sahabat2 yg slalu igtkan aku about adab pergaulan, snang bahasa IKHTILAT, erm mereka x tgur ak direct but,dgn cre aku terbce blog mereka, dgn mereka komen2 status aku, aish,,, mula2 aku rasa betul2 menguji kesabaran! but at the same time, aku rse ad batu besar hempab aku! aduh!! sakit wei!,,, 
then aku masih lg rasa biasa2 jer, sbb aku masih rasa yg aku x salah, aku cuba nafikan! cuba dan cuba, but aku ni x d lah berhubung ngan laki, sekadar berkwn di twitter or fb saja,,, but ak masih rasa x salah, then aku wt muka selamber badak,,!! ahahaha (gelak evil)
aku fikir, aku sudah berubah, x d la org nak tgur aku, but masih rmai lg sahabt2 yg syg kan aku, mereka menegur aku dgn cre berhikmah beb! btul2 nak jge hati aku, but ak saja x nampak,,,,
sehinggalah harini,,,,
masa ptg td, lepas iftar, aku tgk 1 noti kt fb aku, then aku bukak then erk ad seorang insan ni share kan aku satu blog ni, dia tulis kt situ, baca dan muhasabah! gulp! tajuknya IKHTILAT! 
pergh aku rasa mcm muka aku kene seret muka kat tar! aku rasa ada rumah banglo 70 tinggkat hempab aku! wei yg bg link tu akhi wei! akhi! malu nyer aku! sgt2 malu! grrrr~~~
then aku bukak la blog tu, ok aku bce semua, then aku rasa ya ALLAH,, aku sgt hina, ampuni aku ya ALLAH, ampuni aku, aku x sanggup menjd murahan,,,,

ok2 aku x kata dgn hanya chat kt fb ngan twitter tu murah, but, jika x d kaitan tu asl la kita gatal2, nak wt tu semua,first think ALLAH wei! fikr tu,,, 

aku terus rasa, GULP! terhiris, then hati aku terus rasa malu dan bersalah giler2,,,,

oh terima kasih kepada akhi yg mesharekan blog tu dkat aku,,, sungguh terkesan,,,

oh terima kasih kepada blog seseorang sahabt kerana membuat aku terkesan,,,,

oh terima kasih kepada sahabat2 ku yg sentiasa sayang kan aku dan selalu menegur aku kerana x nak aku hanyut jauh dari landasan keimanan dan ketaqwaan,,,,

ok lepas ni aku perlu berhati2,, dan slow2 untuk kearah perubahan tu, 

satu aku selalu fikir, dan terkesan dgn kata2 sahabat aku sorg ni, "erm kesian nanti suami kau dapat sisa je sebab kau suka puji lelaki bukan mahram"

gulp! tersentak lagi aku,,, ya ALLAH,,, khilafnya aku! hinanya aku!

kesian lah kt si dia nanti jika aku tidak menjaga dari sekarang,
kesianlah si dia nanti jika aku berfoya2 pd waktu ini,
sangat kesian, ALLAH,

akan ku usaha untuk menjaga segala yg diberi pinjam didunia ini sebaik mungkin,,
doakan aku supaya aku terus istiqamah! doakan aku!


Tuesday, August 14, 2012

semua hanya untukmu sahabatku

assalamualaikum!!! ap kbr korg??? alhamdulilah jika semuanya indah2 belaka!!,,,,
kali ni post ni ak ingin mencoretkan hanya untuk mu sahabt ku!!!
ye kau! sahabat yg ak cintai hanya kerana ALLAH,,,hanya kau satu satunya sahabat yg mampu membuatkan ku kembali ke jalan yg benar! ye! hanya kau! ALLAH mendtgkan dikau dalam hidup ak untuk menegur segala kesilapan ak! hanya untuk mengingatkan ak kembali ke jalan ALLAH, hanya menyampaikan kepadaku nikmat islam yg sebenar dan kau mengertikan aku ap erti persahabatan yg sebenar!! ye hanya kau seorang sahaja yg mampu,, hanya kau sahabat!! (menangis)

sahabatku,
aku hanya mampu meluahkan disini
kerana aku tidak mampu mengatkan
apabila berhadapan dengan mu
kau sangat berharga buatku
kau terlalu penting dalam kehidupanku

sahabatku,
aku sangat mencintaimu
cinta kepadamu lebih indah dari aku cinta lelaki bukan mahram
cinta kepadamu membawa aku kepada keindahan ISLAM
cinta kepadamu membuatkan aku terus tunduk kepada ALLAH
cinta kepadamu juga aku mampu tersenyum setiap masa
cinta kepadamu juga hati aku sgt gagah hadapi dugaan ALLAH
HANYA CINTA KEPADAMU SAHABATKU!!!

sahabatku,
aku sangat rindukan dakapanmu
aku sangat rindukan suaramu
aku sangat rindukan nasihatmu
aku sangat rindukan senyumanmu
aku sangat rindukan gelak tawamu
aku sangat rindukan tangisanmu
ye! aku sangat rindukan semua nya!
semuanya! semuanya! semuanya!

sahabatku,
merinduimu adalah satu penyakit yang sgt bisa
untuk laluinya
tapi ALLAH memberikan aku kekuatan iman, hati dan taqwa
yang gagah untuk ku tempuhinya dgn hati yg tersenyum riang
untukku terus hadapinya dgn tenang
sahabatku aku mencintaimu sebagaimana
engkau mencintai aku
syg dan rindu kepadamu adalah satu kenikmatan
yang terindah buatku
moga ALLAH menyampaikan rinduku
untukmu
setiap masa dan ketika
hanya keranamu ya ALLAH tiada yg lain
moga setiap kesakitan kerinduan yg kita alami
akan dihitung di hari akhirat kelak


Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh)."
 (Surah az-Zukhruf, ayat 67)

sahabt lagu ini khas ditujukan buatmu,,


setiap patah perkataan yg ku coretkan disini adalah hasil ku sendri,,
ye! semua hanya untuk mu sahabatku,,,,,
kecuali ayat alquran,,,
rindu kau setiap detik,,
moga ALLAH redha tiap apa yg ku lakukan hanya untuk kau,,
i.ALLAH,,,

nota cinta buat sahabatku AINUL HUSNA BT YUSUF
dari sahabatmu
hawaliza bt zainal


wardatus syauqah

ha!!! bce tjuk tu?? ha!!! eh2 lupa ak nak menyapa,,, assalamualikum!! ooit2~~ apa kbr korg?? iman korg sihat?? alhamdulilah jika semuanya indah2 belaka.,.. but! jika tak indah, kita kene lah perbaiki dri kita yg khilaf ini!!,, haaaha ok good!! *mata kelip*

ha! makna tjuk kt atas tu MAWAR BERDURI!! wah2!! haaaha ok tiba2 gelak,,(hati riang) ap ek ak nak describe kt tjuk kt atas tu,,, erm,,,,

ha! tgk ni tjam kan3?? *angguk* ok good anda2 semua thu,,, ok bunga ni aku nak kaitkan dgn nilai seorang wanita,,,
wanita, bukan untuk ditindas, tetapi untuk dilindungi beb!!!
memang lu silap la kalau wanita diciptakan untuk ditindas!! memang lu silap!
wei2 kalau x d wanita kt dunia ni, sapa nak mengandungkan anak2 anda?? ada ke anda boleh mengandung sendirian berhad?? hahahaha wah! *grrr*
ok kt sni ak nak g thu ni wanita ni mahal seh harganya, ko bg la duit bpe juta sekalipun, tetap x leh nak ganti dgn nilai harga diri seorang wanita,, tol,, cye la ckp kita,, (mata terkebil2)
ok korg, kita yg wanita2 masih suci jom ler kita sama2 menjaga martabat kita sebagai wanita islam kat atas muka bumi...
wei2 ko jgn mudah2 nak serahkan semua yg ad kt ko kt laki2 yg ntah ap2 tu wei!! (muka annoying)
terutama skali hati tu,, aish sgt susah nak jge!! susah giler wei!!
bak kata INCHE GABANA hati lg susah nak jge dri jge anak kambing dgn anak lembu,,,
btul beb!! gua brani potong kuku sapa ckp snang jge hti,,
sdang kan ati kita ni boleh je buatkan iman seseorang tu goyah beb!!
whoa!! sgt bahaye giler babeng r,,, ish,, minta dijauhkan,,


muslimah..                                  
 ' ssungguhnye engkau adlh wanita yg diibaratkn mawar yg brpagarkn duri,,yg sukar ddekati apalagi dsentuh,,shngga sang kumbang tertunduk kgum lntaran kehormatan dirimu yg trjage rapi



hhahahaha comel kan smiley ni??? ok sje je ltak,,,
eh2 x sebenarnya setiap gmbr yg ak ltak mesti ad makna tersendiri wei,,
ok ak describe gmbr ni,,, cm ni
mungkin antara yg rmai2 kita yg terpilih untuk diuji,,, mungkin akan ad seseorg akan menyukai kita,
dan guna intro skit2,, pastu trus ntah kemana,,, so start dri situ,, hati kita mestilah asyik berbunga2 kembang dri awal sampai x berkesudahan,,,
erm so kt situ la ALLAH nak tgk kita hadapi dugaannyer cm ner,,,, adakah kita bijak tanganinya atau pon kita trus hanyut,, adakah kita tanganinya dgn iman, dan hati? atau pon hanya dgn nafsu semata2??? so pilihan ad kt tgn korg sndri,,, sndri mau ingt la cik adik manis!!!

ha igt cik adik manis!! kita wanita ni ibarat mawar berduri,, maknanya sgt susah untuk didekati,, jgn korg salah tafsiran plak yer,,
ok ni ayat ainul bg td mse ym,, fahami  btul2 yer,,


Lelaki
Tidakkah engkau tahu
Hati milik seorang wanita
Adalah harta ayahnya


Lelaki
Tidakkah engkau tahu
Kasar bicaramu
Tidak pernah menggoyahkan hati wanita
Tetapi tidakkah kau tahu,
Gemersik suaramu
Mampu menggugah hati milik wanita?

Lelaki
Adakah engkau
Ingin merampas harta bernilai seorang ayah
Kepada seorang wanita ini
Lelaki
Adakah engkau
Pernah memberi sepertimana ayah wanita ini memberi?
Maka, tanya kembali pada diri
Apakah engkau layak merampasnya?

Lelaki
Jangan kau sentuh hati wanita ini
Sebelum kau dapat izin dari walinya


see?? ha,, kalau yg mahu yg lbih2 tu,, first think ALLAH!!!,,, ap tgu lg g la jmpa walinya!!!,, ok?? itu yg lebih berhak tau2!!,,, k la,, ni aku igtkan untuk dri ak jgak wei~~,,,,,

Sunday, August 12, 2012

kau ye semua kerana kau,,dan untuk DIA!!

assalamualaikum!!!! hye2 awak2 semua???sihat?? iman ap kabar?? hati ok?? solat? puasa? *senyum mata bersinar*
alhamdulilah indahnya nikmat ALLAH yg tidak terkata nilainya!!! ha! aku nak post ap ek??? haahaha ak nk post tp tnyer korg, ajeler, bukan ak dgr pon korg ckp ap!! hahahaha,,
ni aku nak cter,, hahaha (tiba gelak kesat air mata)
ok tgk ni,,,
aku mendongak ke langit, aku berfikir, sambil mengalirnyer air mata ku yg laju mebasahi pipi ku,,ish siapa kau sebenarnyer? siapa kau? kenapa kau buat aku begini? kenapa?
aku tersedar!!!! rupanya ia hanya mimpi yang tak hbis, tetapi bila ak sedar, air mataku mengalir, oohh tidak!! aku menangis dlm tidur!!! ya ALLAH,, jika aku menangis dlm mimpi bermakna ad something wrong some where la,,,aku menangis kerana dia,, kerana dia!!! aku mrah dri aku,, knp mesti menangis kerana manusia? sepatutnya aku perlu menangis kerana DIA dia atas sna!! kerana DIA, sbb aku bukan hamba yg sempurna..
ok sampai mcm tu skali effectnyer dlm hidup aku, sbb 1 je aku trus begini,, aku cuba lupakan kisah itu, tetapi, semakin hari semakin ingt, dan ingt!!
aku salah kan dri aku, buat ap aku ingt kisah tu?? untuk ap?? sepatutnya aku ingt ALLAH,, SUBHANALLAH hinanya aku pd tika itu ya ALLAH,,,,hinanya,,,

ha korg!! amacam bce?? erm ni la cternyer yg ak nk coretkan,,, tu memang realiti kehidupan aku sebgai manusia biasa, tak boleh la nak lari dari perasaan yg aneh2 ni,, susah beb!!!
wei2 bak kata kwn aku INCHE INTAN nak kenal sehari pon boleh, nk lupa setahun blum tentu beb!!! susah whoa~!!! (dah kembali virus kasa)
ok td dia tu hantr chat kat aku!! whoa2!!! terkejut beruk+cipanzi, ok tiba2 jantung ku berdegup kencang!!! oh kalah F1 (tipu je) erm pdahal dia nk ckp ap je kot,,, aish,,,

eeii korg! ak rse kan cter ak memang x berkesudahan la psl bnd ni sampai lah ak married bru ttp kes!!kan?? ish3,, cm ner ek?? ak berusaha untuk ubah, doakan aku,  hati aku memang da 50000 peratu bebas dri wabak penyakit cinta ke ap ke ap2 je la,, so ak memang da free dah ni,, x d nyer lpas nii nak ad  penyakit hati yg plik+ajaib,,, ahaha kan??
ok ak suka ayat ni.,,

SEDANG KHAYALAN TAK MENJAJIKAN SEGUNUNG KEBAHAGIAAN!!!
SETIAP CINTA YANG DILAFAZKAN BUKAN LAH SEKADAR MAINAN  TETAPI SEBUAH JANJI!!

ha!! bce2 yg kt ats ni!!! begitu bermakna untuk ak!! sgt2!!!,,, korg, kalau stakat berangan2 x pe,, tp kalau berangan yg terlbih2 tu aish bhaya dah tu!!! tersgt lah bhaye syg!!!



hahahaha hey KAU!!! KAU BCE NI!! ye kau lah!! hahahaha hati aku la! aku suruh dia fahami ayat ni,, aduh2,, tp klau kau terasa!! erm lantaklah,,, kisah ap aku!! (da start jahat)
aku sebenarnye x suka lah nk post sedih2 bgai!! nangis2!! eeii tu bukan jiwa aku lah!!,,, x gentle la beb~~~


ok da bce ayat ni?? erm korg faham la sndri!! tp sbnrnyer ak nak tujukan ayat ni untuk aku sndri la!!! hahahaha,,,, erm,, x thu la hti ni rsa ap skang!! tersgtlah SENTAP!!!
ALLAH penentu segalanya, dia thu yg terbaik untuk aku, dia thu aku ni mcm mne, dan dia adalah sebaik2 perancang,,
tugas aku xperlu mencampuri urusan ALLAH!! tetapi aku perlu berkeja keras untuk mendpt keredhaan dariNYA~~~,, aku perlu berkerja keras untuk menggapai cintanya yg INDAH,, itu yg perlu aku aim sementara aku masih diberi peluang olehNYA untuk hidup lg di muka bumi ini,,,

nah la ak bg lgu ni untuk KAU!!,, hanya untuk KAU seorang,, ye untuk KAU lah!! untuk KAU!!,,,

ok aku coretkan kisah ni semua untuk KAU,, tp KAU kne ingt yg KAU tak bersalah dalam hal ni, dan tiada yg salah pon!!
sekadar renungan!! jom aku, KAU dan korg sama2 muhasabah dri yg khilaf ini!!!!

Thursday, August 9, 2012

hikmah tidak berpuasa

assalamulalikum,.... hyee korg,,, apa kbr semua?? iman korg ok x??? alhamdulilah indah saja!! *mata bersinar* wink2!!! seronok tak berpuasa?? indahkan nikmat yg ALLAH bg?? ap lg yg kita nak dustakan??? ceh2 hawa skema,, ehehe,,, sungguh ALLAH sgt baik~~!!!

ok korg tgk tjuk en3 aku kali ni,, ha HIKMAH TIDAK BERPUASA!!!,, *mata kelip2* hehee aku faham sgt dah bg yg seGENDER dgn aku,, tp bg yg TIDAK seDEGENDER dgn aku awas!!! tiada HIKMAH2 utntuk anda!! g bertaubat skang!!! now!!! ALLAH murka thu?? ok tutup!

tiba2 ngamuk plak.... hehehe sapa yg x ngamuk beb x puasa tanpa sebab! erk?? lelaki keluar haid ka?? aneh,, baik pergi cek skang anda laki or perempuan?? uhuhuhu,,,,,

ok back to bisnes!! erm korg yg girl2 tu,, (erk?) hahaa ok2 korg yg wanita2 solehah tu, kt sni ak nk cer skit kalau kita period, jgn la skali2 kita sedih, dan salah kan PENCIPTA kita kerana kita uzur pd bulan puasa, lg2 sepuluh mlm terakhir,,, siapa kita wei untuk menidakkan kuasa ALLAH beb?? siapa kita? mesti dlm hti kcil kita ckp "eeii asal la period ni? x dpt qiam! pergh tensyen" hehehe dan sewaktu dgnnyer,, ok tu hanya lakonan ak thu korg x mcm tu,,,erm tp ingt lah wei,, ALLAH dah tentukan ap yg terbaik untuk kita, just tgl dri kita untuk terimanya dgn ati yg terbuka,,, wei fkir skit la,, ALLAH maha ADIL, ada hikmah kenapa bila kita uzur kita x boleh puasa,, ALLAH syg kita,,, sbgai contoh

  • kita sakit perut (senggugut) cm ner nak than lapar ag,,
  • emotional kita terganggu susah nak konsentret ibadah beb,,
  • then kita berhadas besar, cm ner kita nak wt ibadah dgn sempurna??
ha banyak lg sebenarnya,, malas ak nak ungkapkan hehehehe korg kan girl2,, korg fikir la sndri rasionalnyer ok??? *kenyit mata* big clap for uuoollss!!!

ok tabah la korg jika tak berpuasa tu!!

ha tgk ni!!! nak jd wanita solehah kan??? so ap tgu lg?? jom amik peluang emas ni smentara stok umur masih ada!!! wei korg kalau fkir bila period bulan ramadhan ni x dpt puasa then x dpt pahala?? 
ish korg ni!! silap lah,, cer open skit mind tu!! tgk ni eh ak nak say ap,,,

erm korg leh tambah phala dgn wt kje amal tau!!!
  • jawab azan,,,,dpt ganjaran
  • kjut ahli keluarga bangun sahur
  • ingt kan keluarga kita untuk beribadah
  • bce bku2 ilmu,,
  • siapkan mkann iftar untuk keluarga dgn ikhlas
byk lg sebenarnya ak nak g thu,, tp ni jer yg pling snang,,, wei sape kita nak ckp x d phala kalau period sbb x puasa,,, ingt skit belum tentu org yg puasa dpt phala dri kita yg period ni?? ad fham?? so kita x yah fkir dpt phala ke x kerana itu semua kuasa ALLAH yg ESA, DIA JE YG NILAI DRI KITA,, so ap yg kita lakukan kita ikhlas dan niat keranaNYA ,,, ad faham???

ha lg,,, tp korg yg x puasa pon x yah nak salah sangka sgt la,, bukan bermakna korg leh mkn sesedap rasa seindah bicara je dkt dpan org puasa,,, hormatilah mereka yer??? then period bukan tiket anda untuk buat perkara2 lagha!!! ingt tuh??? kalau bukan bulan puasa pon jauhilah yer???

erm lepastu kan korg,,, kalau yg boleh puasa dan solat pon bnyk berdoa pd DIA,,, kita yg x boleh ni pon kne lah byk2 berdoa pd DIA!!!! i.ALLAH,,, DIA maha pengasih dan maha penyayang!!! doa lah korg selagi mampu,,, nanti2 jika malaikat nak dtg amik nyawa kita x leh nak doa dah,,,,

wei kalau bukan dgn DIA,, dgn sape kita nak minx?? sape?? aku berani kerat jarilah kalau ada manusia yg boleh bg kehidupan yg sempurna kpd manusia lain~~~
hanya DIA yg berhak saja ok?? ad faham???
DIA suka tau jika kita minx dgn DIA dri kita minx dgn manusia tau2!!! faham tu?? *angguk*
tu tandanya kita masih igt DIA pencipta kita, dan kita syg DIA,, tanpa kita sedari~~~
wow!! indahya DIA!!! tiada siapa boleh tandinginya!!!

ha tu saja aku nak ingtkan untuk korg la!! aku bukan ap,, aku syg kt korg ketat2 keranaNYA,,, aku nak kita semua sama2 masuk SYURGA sana!!!! kita sama2 perbaiki amal kita ok???
ap yg baik semua dariNYA!! yg pelik dan x elok tu dri aku ni,,,,.....
love u!!!

Tuesday, August 7, 2012

bila hati disentuh

assalamualaikum!!!! hahaaaa (tiba2 gelak sambil kesat air mata) last aku post en3 blog ni malam td, harini nak post blik kih3!!! apasal ntah,,, hmmmm
eh2 lupa plak nak tanya, apa kbr korg semua? sihat? *angguk mata bersinar* iman ap cer? ad rosak x?? (geleng tersenyum) ALLAH bgus lah anda2 semua ini,,,,, tepuk jari!!! hahahaahaha 100000 markah untuk anda,, HAWA x yah nak ngarut, hehehehee

nah amik ipad ni ak bg!!! ahahaha mesti semua berpusu2 nak,,, hehehe sapa yg x nak beb ipad free,,, kucing yg aku yg bunting tu pun nak tau!! hahaha,,, ok2,, klau korg dah nmpk ipad ni kan, mesti korg fkir, erm leh on9 tanpa batasan, leh main game, lg2?? leh touch la kan??!!! ahhhaa!! pandai pon,,,, mestilah bleh touch!! ad korg nmpk org guna ipad guna mouse?? x pernah skali kan pd zaman globalisasi ni,,, ok memey sgt maju btul,,,,
motifnya disini,,aku nak cter bila kita touch ipad ni, mesti kita rasa suka kan?? seronok je dgn bangganya kita touch dia, pling x leh blah dgn pnuh perasaan dan mimik muka hahahahaha,,,
kita akan nak dan nak guna ipad ni sbb best,,, kan??
awak2,, samalah seperti hati bila di TOUCH,,

see??? rasa seronok bila kita sentuh hati org?? dpt miliki hati org??tpkan lepas kita syok2 sentuh hti org, ap la rasa klau kita tgl kan??? mesti perit kan?? aish,,
hawa bnyaknya tanda soal?? hahahahaha suka la,,,

ok kt sni hawa nak describe yg siapa kita untuk sentuh ati org?? siapa kita nak miliki hati org?? siapa kita wei??? (dgn kening angkt sebelah)
kita nak sentuh hati org, hati kita dah dimiliki oleh yg BERKUASA BLUM? kita nak sentuh ati org, hati dah disentuh oleh YANG ESA blom??
aish ha nak sentuh hati org, tp hati sndri masih kosong lg,,, baik x pyah la,,, g balik mkan snogurt sne!!!!

ha seblom kita duk sebok nak isi kan hati kita dgn sentuh hati yg x halal tu, baik kita pnuhkan dgn iman dan taqwa,, and pnuhkan dgn dimiliki sepenuhnya oleh yg BESAR tu,,, bru uummpphh!!!!

ha tgk ni??? ayuh bersama-samalah kita renovate blik hati kita!!! ayuh2 bangkit !!! ceh da mcm org besar diraja plak~~
wei2 korg, x rugi tau kita renew blik hati kita, and fullkan sepenuhnya pd yg ESA saja, bahkan lebih indah dan lbih mulia. seblom kita duk sebok2 nak TOUCH hati MANUSIA, baik kita TOUCH hati kita untuk PENCIPTA kita dlu ok? *kenyit mata sebelah*
ha pandai pon korg!!! good!!! aku pon ingtkan dri aku jugak~~~ pesan ak kita x yah lah duk sebok nak TOUCH hati manusia, focus dkat TOUCH hati kita untuk si DIA, i.ALLAH si DIA akan TOUCHkan hati kita untuk yg halal!! aww2~~~ comel kan DIA???

so kesimpulannya,,, jgn sesekali bg yg x halal TOUCH hati kita,,,, ok??? suruh dia touch hati ayah kita dlu k?? hehehehehe

Monday, August 6, 2012

ku redha

assalamualaikum!!! hye2 korg?? apa kbr? sihat? iman sihat x? erm lama sudah aku tidak mengupdate blog yg agak bersawang mcm haprak ni,,huhuhuhu
ha!!! nampak x pic ni? agak2 ap korg fikir? erm,,, ok lah aku nak cter mengikut pengalaman hidup aku, cinta, apa yg ada di dalam cinta? knp tiba2 kita jatuh cinta? hahahaha ok2 aku rse aku sgt skema, erm sebenarnye kan bg aku cinta tu ntah la,,, tpkan aku dpt cinta tu bila aku faham ISLAM sepenuhnya dgn hati, iaitu CINTAkpd ALLAH,,, ha!! tu bru btul cinta, erm ni pesanan aku, cinta bunga,bunga akan layu, cinta manusia, manusia akan tinggalkan kita dan cinta ALLAH kekal abadi,,,!!!
korg mesti nak yg kekal kan? x nak yg sementara? so jom sama2 kita kejar cinta ALLAH!! dari kita kejar cinta manusia~~~ jgn takut dan usah gentar, jika kita cinta ALLAH, i.ALLAH cinta manusia akan menyusul!!!!!

hakorg bce yg atas ni!! redha,, aku sebenarnya sgt sedih ap yg berlakudiatas driku ini, peristiwa itu tidak akan dpt aku lupakan,, kalau nak cterpon, aku rse kalau korg follow blog aku dri first, korg thu lah kisah ap,, erm sapa yg x sedih beb kalau jd mcm aku? sudah diberi harapan, akhirnya harapan itu ditolak mentah2!! kalau ye pon tolak lah masak2 ke? erm pedih giler hulu hati ini beb~~ tersgt2,,,, alhamdulilah ketika itu ALLAH kurniakan aku seorang sahabat yg indah lg permai, AINUL, dialah yg bnyk memberi aku semangat, ALLAH sampaikan dia untuk aku, ALLAH beri aku kekuatan melalui dia, tika itu aku rasakan aku sudah tidak berdaya lg, tp AINUL tidak pernah jemu untuk trus memujukku.
terima kasih ya ALLAH,, aku yakin ALLAH akan beri yg lebih baik untukku, dan mungkin ALLAH nak tunjuk yg dia bukan untukku, dan skarang mungkin belum tiba masanya.
aku motivate hati aku sendiri, Hawa!! relax ok? ALLAH dah susun yg terbaik untuk kau! jgn lah sbb bendani kau trus mengalah pd takdir? jgnlah sbb benda ni kau trus down? wei ingt skit, kau ad ALLAH, ad sahabat, ada keluarga~~~ erm ok2~~ aku trus berdoa kpd ALLAH,,,thanks to ALLAH kurniakan aku sahabat,keluarga dan org2 yg tersyg......
so aku ambil langkah positif, aku tweet kt twitter aku, "tlg lah unfollowdan unfriend aku, sakit hati sgt ni" hahaha aku kan jahat, jd dia memang btul2 terasa~ so dia trus UNFOLLOW aku, mula2 aku memang rasa sedih, sampai hati dia, tp lama2 aku rasa bersyukur sbb hati memang sakit klau bce tweet dia, walau x d kne mengena dgn aku sekalipon, AINUL pun bg thu aku rasionalnyer dia unfollow aku,,,,
so skrang hidup aku bebas tanpa dia, tp untill now, i still never forget him,, erm oh ALLAH please help me?
then ALHAMDULILAH, ALLAH beri ku kekuatan untuk truskan kehidupan yg pnuh cabaran ni, dgn rakan yg bru!! hey awak!! welcome in my life tau!!! indahnya berukhuwah keranamu ALLAH,,,,
so skang ni, aku xkan snang2 serahkan hatiku pd yg bukan halal, but jika ad org nak menghantar, jgn main2 yer, dah confirm bru g thu aku, hahahahahaha x nak peristiwa lama berulang,,,,
tiba2jer,,,, hahahaha lama lg lah nak fikir soal jodoh tu,,
tp aku kne fkir jugak dri skang,, biarlah dia dtg,,, aku menanti~~~

aku yakin ALLAH syg kpdaku, tu sbb ALLAH bg aku ujian, sebenarnya ALLAH nak suruh aku kuat dan tabah!! kalau skrang aku tak kuat, nanti ujian akan dtg lebih besar dan berat, mcm mne aku nak hadapinya kan3??? *angguk* hahahaha ad hikmah disebalik kejadian,,, jgn buruk sangka dgn ALLAH!!!

jom dgr lgu ni, ku damba redhamu!!!