Saturday, June 30, 2012

rintihan hati

assalamualaikum,, hye2 korg,,, apa khabar iman anda??? alhamdulilah jika sihat, jika sakit erm pergilah refresh blik iman korg tu yer,, mohon dari yg ESA tu~~~ erm ni aku nk cter ni,,, pasal hati,,,erm cm ner ek nk cter,,, dalam waktu sekarang aku sedang berusaha untuk keep mujahadah,,, sejak aku kembali ke pangkal jalan, hatiku memang tertutup untuk laki2 kat luar sana, x kira siapa pun, walau pon laki tu alim semacam sekalipun, dan aku tak berminat langsung. erm walaupun ada laki yg baik sukan diriku tapi aku tetap dgn perinsip aku hatiku hanyalah untuk yg halal bg ku sahaja,keep mujahadah hawa!!!! pesan ainul kepada aku. ok lepas satu harini, bila aku g program di CHERAS sebuah sekolah agama, aku terjumpa dgn seseorang yg aku pernah terjumpa sebeluum ni, kat sebuah program masa lepas spm, tp memang aku x amik portlah pasal laki so aku macam x ingt sgt lah dia ni, tapi kan sejak bertenu dgnnya masa program haritu, hati aku selalu berdebar2,,, dan aku selalu doa dlm hati, "YA ALLAH jika dia bukan untukku kau sisihkanlah perasaan ini,," aku menangis,,,, aku masih berusaha untuk mujahadah kerana ALLAH yg esa, bila aku blik dri program tersebut aku masih berdebar2 lg,,, dan enthlah x dpt nk ditafsirkan, and bila solat aku selalu berdoa kebaikan untuk drinya. and sehinggalah lepas satu peristiwa, aku tak thu lah aku dah terlepas bicara pada dia di FB sampai dia merasa kecil hti dan agak mrah dgn aku, then aku rasa sedih sgt sbb aku dituduh untuk ........ ya ALLAH itu bukan niatku untuk mengatakan sebegitu kepadamu,,,, then aku menangis,,ketika solat,, menangis dan menangis,,, aku x thu knp,,,, aku rasa sedih sgt, padahal dia bukan ap2 pun untukku,,, tp aku merasakan kelainan drinya, tiada siapa yg thu isi hatiku kecuali allah yg esa,,dan aku sudah buat 2 kali istikharah, then sampai skang masih x thu jawapannya, setiap kali solat aku sentiasa berdoa, ya allah jika dia untukku kau bukakan jalan untuk ku menerimanya,, sehingga sekarang aku masih buntu tak thu nk tafsirkan perasaan aku mcm mne,,,, hati aku berbolak balik,,,, bukan aku marahkan drinya, tp aku sedih,,, aku hanya tgu petunujuk dri ALLAH mungkin ini ujian buatku,,,,, aku berharap dia untukku,,, dan jika dia merisik ku pd ketika ini pun aku sedia menerima dia seadanya,,,,,, ya ALLAH bantulah aku~~~~

Thursday, June 28, 2012

gerak hati

assalamualaikum!!!! hye2 korg!!~~~hawa kat sni alhamdulilah sihat2 saje,,,,, tp tu hanya luaran saja,,dalaman hanya ALLAH saja yg thu,,,, erm akhirnya aku keluar jugak dari asrama pv tu,,,erm bukan ap,,sepanjang aku duduk sne,,jiwa aku terasa kosong,, aku x thu knp,,tp aku hanya luahkan pada ALLAH yg esa!!!!!! ALLAH peneman hidupku,,,, aku cintakan ALLAH,,,,bila aku nk keluar rumah bru lah kwn2 aku kt dlm rumah tu sedih dan mengahrgai pemergian aku~~~~ aku pun terasa berat hti nak tglkan mereka2 itu, tp ALLAH dah mudahkan urusan aku,,,,,,, maka aku yakin ada hikmah disebalik kejadian.erm ok lah sekurang-kurang nya aku dpt tglkan ilmu aku untuk mereka2 itu,,, amin,,, erm ok tutup cter hostel,,, ni nak cer psl soal hati dan perasaan!!!!! ya ALLAH,,,, sejak akhir2 ni aku tak thu knp,,, dgn hti aku ni... selalu berdbr2,,,,, dan aku dah buat 2 kali istikharah,,,, petunjuknya,,,, ak pun x pasti,, dan aku bnyk berdoa!!!!! agar ALLAH tutupkan hti aku untuk yg tidak halal!!~~~ erm,,,k lah malas nak taip,,,t aku sambung lg klau rjin!!~~~ hehehehe

Sunday, June 24, 2012

hati sudah terisi

assalamualaikum hye korg!!!! lme dah aku x menaip kt ats papan yg bnyak kunci ni!!!! huhuhuhuhu erm sepanjang perjalanan aku berada di bumi ALLAH terasa sgt indah,, dgn nikmat tarbiyah, ilmu dan ukhuwah yg sgt hebat tak terkata dgn indahnya!!! ingin aku katakan thanks ALLAH beri aku nikmat,, mcm2 nikmat yg aku dapat!!!! seronok!!! nikmat berdakwah lah  sgt awesome giler!!!!! erm k lah t aku sambung lg bye2!!!!! assalamualaikum!!!!

Saturday, June 9, 2012

assalamualaikum!!!! hye2 awak2 semua!!! apa khabar sihat??? iman anda mcm mne? ok x?? alhamdulilah,,, thanks to ALLAH kerana bg kita nafas pada harini untuk teruskan kehidupan sebagai khalifah di muka bumi ini,,,,aku,,, balik weekend kat rumah ni,,,ahad dah blik KL semula!!! ouh tidak,,,rasa sekejapnyer masa berlalu,,, tp nak blik rumah ni rasa mcm lama sgt!!! grrr~~~ biasalah tu perasaan!!! dah 2 minggu rupanya aku dah blajar kt kolej,,, rasa mcm dah 2 thun,,hikhik sbb rasa cpt lah habis blajar~~~tak senonoh jer,, bru msuk 2 minggu tp nk cept hbis blajar,,sbb x sanggup nk duk kt KL,,huhuhuhuhu memang aku akui aku culture shock kt sne!!! ya ALLAH,,,,aku tabahkan jua diri aku ini untuk meneruskan kehidupan,,,, dan membuat aku rasa kehidupan disana membuatkan lagi iman aku kuat untuk hadapi dugaan yg ALLAH beri dekat aku. tak semua org dpt rasai apa yg aku rasa, hanya manusia terpilih saja dpt merasainya dgn hati yg terbuka. Allah memberi aku tanggungjawab lg dgn aku dilantik menjadi ketua rumah,,, ya ALLAH besar tanggungjawab hidupku,,,,,tp aku bersyukur kerana aku dipilih oleh Allah,, dan aku yakin ada hikmah di sebalik kejadian,,, sahabat2 akan menilai aku yg aku ini seorang yg ceria dan tiada masalah,, tp dlm hati aku sentiasa menangis,, dan dengan mengadu dgn ALLAH hatiku jd tenang,,,alhamdulilah, aku sudah jumpa akhowat di sana, i.ALLAH minggu dpan da start usrah~~~ seronoknya,,, aku akui jiwaku dahagakan tarbiyah,,, dahagakan ukhuwah~~!! cerita psl ukhuwah,,, oh ya ALLAH,,, aku sgt merindu kalian semua,,, AINUL! AQILAH! TIMA! KAK NADIAH! FARAH! SYIDAH! RABIA! TASNEEM! YG PALING DIRASAI KAK NADIA naqibah kami!!! ya ALLAH,,,semalam dengan takdir ALLAH,,aku terjumpa KAK NADIA di hospital,, tiada kebetulan, tp sudah di tetapkan oleh ALLAH, itulah yg pasti!!! aku rasa rindu sgt2 dgn dia,,,,terlalu,,,, sehinggakan hanya dgn kata-katanya sahaja aku menangis teresak2,,ya ALLAH betapa rindunya aku dgn dia!!!rindu sgt2!!! aku bersyukur ALLAH temukan aku dgn dia,,,, ikatan ukhuwah yg sgt mahal, dan dirasai oleh org yg betul2 menghargai ikatan ukhuwah ini,, percayalah,,, dan pada hari yg sama jugak,, ALLAH temukan aku dgn sahabat sejati aku AINUL!!! ya ALLAH,,,, hingga tak terucap dgn kata2!!! rindu sgt2!!! aku menangis dikala berjumpa dgnnyer!!! ALLAH dah tautkan hati2 kami,,,, tp setiap pertemuan pasti berpisah,,, thanks to ALLAH kerana temukan kami,,,, aku cinta dia keranamu ya ALLAH!!!! dan sahabt2 yg lain jugak,,,, i.ALLAH,,, dgn takdri ALLAH kita akan bertemu jua,,,,,jgn putuskan doa,,,,

di sana,, aku mendapat KAWAN baru,,,, kerana belum jumpa SAHABAT lagi,,,, sgt susah untuk mencari sahabat,, tetapi cari kawan sgt mudah,,,
ni SYAHIRAH!!! dia ni org GANU!!!,,,agak ohsem lah kwn dgn dia sbb suka wt lawak,,, dan dia banyak sgt2!!!! tlg aku~~~ serius,,,,,, kadang2 x faham ap dia ckp hehehehe,,, aku da start syg dia~~~ moga ALLAH tautkan hati2 kami,,,,,ya ALLAH,,,,,,
ok yg ni plak nme dia ILAF!!! erm,,, dia pun baik dgn aku~~~ tp x sama mcm SYAHIRAH lah,,,, sbb dia agak rapat dgn MEKAR,, walau pon kami kenal dlu mse kt fb,,,, tp tu lah takdir ALLAH,,,,,tp aku satu blik dgn dia,,,, just x serapat mcm aku dgn SYAHIRAH tp aku syg dia!!!,,,,
ok yg ni MEKAR!!! dia ni baki jugak ngan aku!!!! suka wt lawak!!! boleh jd giler layan dia ini!!! nmpak je mcm ni tp layan lagu korea beb!!! hahahahahaha dia ni lah yg rapat dgn ILAF,,, huhuhu tp dia blik lain,, tp still satu rumah,,,, dia dan ILAF suka ajar bi dekat kami!!! thanks,,,ada hikmah kenapa ALLAH temukan kami semua,,, dan ALLAH suruh aku tgk dunia luar,,, jgn nak duduk dekat zon selesa jer,,,, kene keluar adventure skit,,, dan itulah tarbiyah namanya!!!! dan pastikan berada dilasan yg betul!!! baru awesome tarbiyahnyer,,, dan ALLAH sentiasa bantu hambanya yg dlm kesusahab,, jgn risau,, ALLAH tinggalkan hambanya yg syg kan ALLAH,,,, yakin lah!!!!!!

HAWA!!! setiap pertemuan pasti berpisah, setiap kejadian pasti ada hikmah!, setiap perbuatan pasti ada kebaikannya! dan yakinlah ALLAH adalah sebaik-baik perancang, kita jugak merancang, sebagai manusia kalau hidup sentiasa senang bukan hidup namanya,,,, ingtlah dugaan yg ALLAH beri adalah tarbiyah untuk diri kita terus mantap,,, mantapkan aqidah kita, mantapkan iman kita,,,, dan belajar memaafkan org lain jgn simpan dlm hati,, cari kebaikkan org lain, bukan cari keburukkannya,,, jd seorang yg bermanfaat kepada org lain,,,belajar jd seorang yg memberi,, bukan menerima,,,,,, mulakan hidup baru dgn azam yg baru,,, ikhlas kan hati kerana ALLAH,,,,, pergi belajar bukan kerana terpaksa,, tetapi kerana menuntut ilmu,,,,,,,