Wednesday, February 22, 2012

dulu lain sekarang pon lain

assalamualaikum,,,hye korg,,,,ap kbr?? sihat?? iman sihat x?? kalau sihat semuanya ALHAMDULILAH bersyukur kepada ALLAH yg esa,,erm ak skang ngah menanti saat2 untuk test JPJ kereta whoa~~~!!! hahahahahaha tak sabr rasenyer,,,nk dpt lesen,,,,hanya berbekalkan sabar dan banyakkan usaha,,and BERDOA kpd ALLAH my lovely,,,,hope korg sudi doakan ak yer,,supaya lulus nanti,,,,hehehehhehe korg pon snang2 dpt pahala free~~~tp bersyarat mesti IKHLAS keranaNya~~~korg nk thu x??(dah bce en3 ni mestla nak thu) hehehehe ak skang tgh usaha untuk menyatukan 2 hati ni,,,hehehehhe tp ntah,,mak n ayah ak da setju,,,tgu empunya bdan la,,,,nanti klaulah jd dgn izinNya,,ak share2 kt korg eh,,,hehehehehe t ak bg thu dgn lebih lanjut di en3 yg lain,,,,ok korg bce tjuk en3 ni kan,,,maksudnyer dulu lain tuh,,,erm dulu zaman ak jaihiliah,,lain cara hidup ak,,skang zaman dah kembali normal ke jalan yg benar,,,cara hidup pon lain,,,,klau dlu sebok jer nk topup nk sms jejaka2 idaman,,or call,,but right now,, fon x topup pon ak x heran kih3,,(ceit bajet!!) hahahha ak akan topup for tujuan tertentu,,,n korg thu x,,,ak da lme x topup rm10 trus,,,rm5 jer,,bkn x mampu,,tp ak rse x perlulah,,,t klau kredit ak bnyk ke lain jd nyer kang nanti,,ssh,,,hti kne jge whoa~~~!!!tersimpan rapi untuk Nya,,dan untuk si DIA yg bergelar MR HUSBAND!!~~~,,,bnyk la kot kisah zaman jahiliah ak,,bkn nk bkk aib but ak skdar ingin berkongsi,,,skit jer korg thu,,,yg bnyk2 lg ak da simpan rapi kt dlm kotak hati ak sebgai pengajaran dan pedoman hidup ak,,,,klau dlu kan,,,ak slalu ckp ngan kwn2 ak,,"kalau nak minang HAWA mesti kene ada BMW 7 SERIES" huhuhu giler x giler,,,,
hahahahaha,,,ak nk kete ni sebijik bru boleh minang ak,,,x d kete ni jgn mimpilah,,,hahahaha kelakar je kan?? mengalahkan anak DATO' je,,tp tu kan dulu zaman otak ngah x betul,,,,sekarang pulak zaman otak dah betul,,fius2 yg tertgl semua da servis balik mcm ni kata2 ak kt kwn2 and kt my parents,," erm HAWA nak lelaki soleh lah,,yg penting agama, klau x jgn minang HAWA,,harta nbr 2,," hahahaha itu ayat ak yg sekrang,,sbb fius otak ak da btul,,dah x jahiliah lg,,thanks to ALLAH couse DIA berikan ak hidayah,,,,so skang ak dah nmpak,,,yg mne KEBENARANdan yg mne KEBATILAN,,,,love u ALLAH so much,,,,!!!ketat2!!!
hahahahahaa comel x??? ak nak MR HUSBAND yg soleh mcm ni,,hope,,so skang HAWA, kne jd MRS SOLEHAH dlu,,bru dpt MR SOLEH,,yeah!!~~~ excited,,,ha!!~~~ ak da siap ckp ngan my parents nk kahwin umur 21 kot,,,tp klau skang pon x pe,,ak ok hahahahha,,da2 HAWA ckop2,,,imaginasi tgi,,,hahaha biasalah,,klau x mcm mne nk jd MOTIVATER!!~,,,,k lah pnt taip,,t ak post ag k,,,,

Monday, February 20, 2012

mengidam~~~~

assalamualaikum,,,,,whoot2,,,,ap kbr korg??ap kbr iman korg??? sihat??klau x sihat cpt2lah bwa berubt yer,,klau x prah la nanti,,,,,erm arini mood ak ngah agak rjin skit,,,,on9 sambil study skit MAP untuk ke PWTC sne,,,,hahahaha nk g pesta bku,,,,klau dlu tgu rombongan sek,,,skang dah boleh g sndri,,,,so dri skang HAWA,,,kne kumpul duit bnyk2,,,nk bli novel n bku INCHE HILAL ASYRAF dan INCHE HLOVATE bnyk2,,,,,ceewah,,,nk jmpe penulis yg osem giler,,hope sgt2,,,,tp ALLAH dah tentukan ak g ke sne ke x,,so wait n usaha,,,+ redha if x dpt g,,,,erm semlm ak bru blik umah MAK CIK JIHAN yg osem,,,ak jge ank dia,,,hahahaha ala2 baby sitter,,,gitu,,,best kot,,,,jge INCHE ALIA,INCE OMAR,INCHE HAMZAH,INCHE ADIBAH,,INCHE AISHAH,,n pling comel n nkal INCHE IBRAHIM hahahaha,,,btw best kot lyan die org,,,semua dgr ckp,,,korg thu,,ak rse osem sgt ad adik,,,best,,meriahnyer rumah,,rse ala2 mcm ibu org pon ad,,ak masakkan,,blanja aiskrim,,,kegembiraan terserlah,,osem giler wei,,x dpt nk gmbrkan dgn kata2,,yelah beb ak kan x d adik,,so excited semcm,,hahahahahaha wt ais blend sndri,,,perisa mocha + milo,,,sodap kot,,3 kali round ak wt,,,,comel jer,,,,,,msing2,,"akak hawa nak banyak2 tau" hahahahha so sweet mereka2 itu,,,,ptg2 wt kan die org cekodok ikan bilis,,,x sampai 5 mnt,,hbis dah,,dieorg kte sdap,,,hahahahaha (ceewah) blanja aiskrim,,event x bnyak,,,tp happy giler wt mereka gembira,,osem beb,,,syg lah mereka ketat2 meh,,,,,erm sedih jer biler nk blik umah,,,,sebb rumah mak cik jihan best2 giler,,osem sgt,,semua teratur,,,,ngan bdak2 yg osem,,memang rse x nak blik,,tp ap kan daya kje dah hbis,,,bdak2 tu pon da start sek so ak kne lah blik,,klau die org x sek,,boleh lah ak stay lme skit,,,,hahahahha ha siang td,,ak tido jer,,x thu nk wt ap,,,tido besarkan bdn lembbkan otak hahahahahaha,,,,tp x selalu mcm tulah,,,ak mengidam nak mkan ni,,,
ha nmpk ni??ak mengidam nak mkn bnd osem giler ni,,,,aisshhh,,,bkk lah cawangan kat sni,,,,konpem2 duit ak cpt je hangus bli bnd alah ni,,,nk2,,,ak lom pernh mkn lg bnd ni,,yg ak slalu mkn baskin robbin jer(time ad duit lebih) tu jer,,,tp i know,,bnd ni lg sdap n osem klau mkn,,,,balik2 time tgh pnas,,,fuhh show giler wei,,,,x dpt nk gmbrkan dgn kata2,,,klau ak ad husband skrang,,mesti ak da goda die minx blikan bnd ni,,,OMG hahahaha ak ni klau bab2 mkn2 nbr 1 beb,,,bg ak mkn itu 1 kepuasan,,klau ak stress ak mkn selain ak beribdah,,,tp xleh berlebihan lah,,,n ak thu ni hanya nafsu semta2,,,,but tu lah lumrah manusia,,,,,
osemnyer aiskrim nih,,,,mak nak ais krim,,,nak,,,,,(ngade) hahahahhaaha so buat bakal MR HUSBAND hawa,,,siap sedia tau,,hawa suka mkn bnd2 mcm ni,,,,hehehehehe (x msl) btol lah,,,,esok ak nk jgak suh ayah blikan aiskrim,,,yg 10sen pon x per,,,,,jnji aiskrim,,,,ngah kempunan ni,,,,,hahahahaha coming soon klau ak mengidam time pregnant,,,mesti pning MR HUSBAND ak nk cri klau nk mkn plik2,,,sabarlah awak,,,,dpt pahala tau,,,hehehehehe(ceewahh). bosan2 ak kt umah,,,bnyk novel lom hbis bce,,,ngah usaha nk hbiskan,,,t kan hantaran,,,ak nak 1 dulang pnuh ngan novel2 islamic tau,,,terutama novel HILAL ASYRAF n novel HLOVATE,,,bru syok,,,so bakal MR HUSBAND siap2kan tau,,,hawa pencinta nvel islamic,,,,,jgn mrah,,,,hehehhe mlm ni mak ak suh msak sotong msak sambal,,,but ak teringin nk mkn sotong msk blackpepper,,so ak msk sotong msk black pepper yg agak osem skit,,,,ak ske msk,,tp ak slalu mls,,hehehehe biaselah hawa,,,tp x d lah mls sgt,,klau mak suruh ak msk jer,,,erm k la nk sambung bce nvel,,t klau ad cer osem ak post ag,,bye2,,

Wednesday, February 15, 2012

terkejut + redha

assalamualaikum,,,,hye2 korg,,ap kbr??? ap kbr iman korg?? sihat?? hehehehe maafler ak lme x update post baru,,,bukan ap sejak akhir2 ni INCHE BUSY mencemburui ak,,so bnyk jgak kje yg ak kne wat,,,,dgn satu niat di hati,,kerana ALLAH yg esa,,,minggu lepas sambutan MAULID diadakan di BUKIT KANGKAR di kampung ak,,so ak pon sibuk skalilah,,hehehehehe ak jd fasi for program IKRAM,,,,,btw best2,,n sgt seronok,,,,erm semalam ak keluar ngan INCHE TIMA my lovely bestfriend,,,,bli brg skit for bisnes,,,n mkn2,,,,pastu duk umah dia,,,,sampai ptg mak ak amik,,,,,,lyan adik INCHE TIMA yg sgt nakal,,adoi kusut ak kne buli ngan adik tima whoa~~~~!!!!hahahaha btw ok jer,,,,,msih cun lg,,hehehehe (x masal) mlm tu ak on9,,n you know what i found in fb???(cehh gimik) erm skang ni org tu dah tunang,,,,terkejut but ak redha,,,,but,,,arrgghh,,,ak trus kol tima bg thu,,n tima terkejut,,n dia kata "hawa,dah mcm jalan cter cerpen yg ko buat jer?" ha?? what??erh ='= (muka sebel) sedih kot,,,dah tunang,,,yelah ak just suka dri jauh jer,,,hanya ALLAH n sahabat baik ak jer thu,,,,erm,,,ak ngah cuba sisihkan perasaan tu dri hati ak,,,,ALLAH sentiasa akan bantu ak,,,,jika ak sentiasa mengingatinyer,,,
cuba korg byangkan muka ak mcm ni bila sedih??agak erk ='= hehehehe,,,tp rase disentap dan sgt menyentap jiwa ak,,,n i know ALLAH jualah yg membolak balik hati manusia,,,,so ak ttp redha,,,,x d lah ak mcm org giler talak sedih melalak2 bagai,,,,n dia bkn thu pon ak suke dkat die,,in fact,,,ak x perlu risau ak yakin ad yg lebih baik sdang menanti ak,,so dri skang ak kne lah berusaha untuk jd yg baik supaya dpt yg terbaik,,,,,CHAIYOK2 HAWA!!!! yeah,,,,,to MR>>> USAHA<<< hawa akan menggunakanmu sebaik mungkin,,,,,to MRS HATI awk tnang yer syg,,,,kne sentiasa ingt pd ALLAH,,,,,to MR NAFSU ko jgn nk sebok2 goda MRS HATI ak ni,,,,,,,ko dduk dlm almari diam2,,,, korg pernah x dgo lgu MAHAR CINTA,,,,ak setiap kali dgo lgu ni mest mcm ad ingt dia lah,,,,,lgu ni penuh makna dlm lirik dia,,,,
ha ak daltak video nyer skali,,so korg klik ajer,,,,dgo tau lgu ni,,best giler2,,,ak pon x thu mcm mne leh jumpa lgu ni,,,n credit to BAKAL HUSBAND hawa,,,,,but i dont know who?? n i'm waiting him to mrry me,,,,always waiting and the same time i try to be the best human,,,to ALLAH and to u,,,heheheehe,,poyo nyer hawa,,,,,biasela,,,,ak cuba jugak jd happy event hati ak erk ='=,,ALLAH je thu,,,,,,
mcm ni la my face when i happy,,,,hahahahahaha,,,comel jer kan??(perasannyer) eleh,,,, in my heart,,ALLAH always nbr 1,,,,carta hati ak pling tinggi ALLAH,,and everything what i do,,ALLAH is the first,,,,,,x kira dimana,,,,,amal makruf nahi mungkar,,,,akan dpt ketenangan dgn mengingati ALLAH,,,
walaupon ak agk frust skit,,kot la,,ak msih ad iman,,,,,ak selalu kte dlm hati,,,HAWA,,,DONT WORRY,,ALLAH DAH ATURKAN SEGALANYA UNTUK KAU,,,,SO CHILL LA,,, hehehehe tu ayat pujuk hati ak,,,n ak doakan semoga dia bahagia hingga ke syurga with his zaujah,,,,yg dipilih untuknyer,,,,mesti korg tertnyer2 sape (dia) tuh?? hahahaha no need tu thulah,,,kan ak da ckp hanya ALLAH n sahabat2 baik jer thu,,korg thu skit2 dah la,,,,hahahahha sorry guys,,,,terlalu rahsia ni,,,hehehe k la,,t ak post lg,,doakan ak yer kwn2,,,dpt jodoh yg baik,,,,,n doakan ak dpt sambung blajr jauh2,,,hahahaha,,,

Wednesday, February 8, 2012

syoknyer rehlah

assalamualaikum~~~~HEY2,,,,,ap kbr korg semua.....sihat?? mudah  mudahan,,,diberkati ALLAH,,,,,erm ni ak nk cer pasal ak bru blik dri rehlah with IKRAM MUAR 2 hari lepas di GUNUNG LAMBAK KLUANG,,,,best n syok x terkata,,,
ha ni pintu gerbang kolam renang resort tuh,,,,btw best sgt,,,erm semua peserta ad 80 org,,,,termasuk yg berkeluarga and yg single2 like me!! aww~~~ hahahahahaha erm ad akk dri KMJ 5 org,,,selebihnya geng2 ak,,,JEJAI,KAK NADIAH,TIMA,KAK ADAH and ME,,,,hahahahaha,,,duduk kt sne 2 hri 1 mlm,,,resot pon best giler ad aircond beb,,,adoi hawa jgn jakon,,hehehhee ak x jakon but nk cter kt korg tmpt penginapannyer selesa ma,,,,oleh demikian ni program rehlah,,so x terikat ngan ap2 aktiviti,,just solt berjemaah la,,,n sesi taaruf,,,,,,
                                           ni akk2 yg sporting hbis,,,
                                             ni time sesi taaruf sesama akhawat n perkongsian skit dri umi DINA
after semua ni,,,,duk kt luar amik makann,,,mkn dlm dulang rmai2,,,ad BBQ lg tau,,,,,,,sdap giler,,,,,,
nyum2,,,,ceh2 knon,,,,but korg thu x klau mkn rmai2 dlm dulang cm ni,,best sgt2 first jimat x yah basuh pinggan bgai,ke2 dpt mengeratkan ukhuwah sesama sahabat ke3 dpt pahala ke4 bnyklah keistimewaannya,,,,,lpas mkn duk kt luar ngan ikhwah plak taaruf dgn ikhwah skali,,,setiap keluarga or setiap kumplan knl kn dri msing2,,,,,,best kot,,,,dpt cri calon hehehehehe hawa jge pandangan!!! akk nadiah da bising,,ye2 hawa msih jge,,tp curi2 heheheheh x d la,,,,,,,ap la,,,,,,
pergh,,,,sdap kan ayam bakar ni,,bnyk lebih,,,,jejai pon bwa bekalan msuk blik,,,,lpar t,,,,tgh mlm sambung mkn lg hahahahaha,,hawa sape x knl,,,,,syok!!!!!
hehehehe ni curi2 snap,,tgk la ikhwah mkn,,,muke semua kelapran,,,msing2 poyo,,,,,yg bgusnyer die org x cover macho hahahahahha the best la,,,,lpas mkn semua hbis sesi taaruf nyanyi lgu IKRAM dan lgu PALESTIN,,,,,
                                             ni yg ikhwah,,,,,,poyo semua,,,
                                              ni yg akhawat semua cun2 hehehehehehe
erm esoknyer jungle trekking,,,aaawww2,,,hawa da kurus la hehehehehe trun 5 gram je hahahahahaha pg sarap roti sardin,,,,,pastu bru g trekking,,,,,best kot,,pnat skit tuh biasalah,,
                                              ni sarapan pg,,,,,,sdap2 hehehehe ak semua sdap,,,,,


                                             ni versi akhawat,,,,,
erm bnyk lgi pic ak nk tunjuk but mls mau uplod,,,,t ad mse ak sambung,,,ak nk g kenduri ni umah mak ude,,,hehehehehhehehe btw rehlah best sebb kita pergi kerana ALLAH dgn tujuan yg btul,,,bkn hanya untuk suka2 jer,,k,,,,bye2,,,,

Friday, February 3, 2012

cerpen siapakah penerima cintaku


sedang Izza berjalan di dalam sebuah pasaraya besar untuk mencari barang yang dipesan oleh ibunya, langkahnya terhenti apabila ternampak seorang yang sangat dia kenali, dan seorang yang dia sangat cintai, iaitu Uwais jalan bersama seorang perempuan bertudung labuh. Izza terkaku, pantas air matanya laju meluncur keluar. “cantiknya isteri dia” Izza bermonolog di dalam hati. Uwais yang sedang beramah mesra bersama dengan perempuan bertudung labuh itu sambil memilih barang tidak perasan akan kehadiran Izza yang sedang memerhatinya dari jarak yang agak dekat. Dada Izza sebak dan merasakan seakan ada batu yang besar menghempap dirinya, rasa sedih yang teramat sangat. Uwais tidak pernah tahu akan cinta Izza yang sangat mendalam kepadanya, Izza hanya menyimpannya seorang dan hanya Allah sahaja yang isi hati Izza. Izza juga mula mengenali Uwais apabila dia terlibat dengan aktiviti badan dakwah. Selepas Uwais beredar dari tempat itu Izza tersedar dari lamunannya, dia gagahkan juga untuk meneruskan perjalanan dan terus mencari barang yang dikirim oleh ibunya.

Selepas memarkir kereta di garaj, dengan wajah yang sedih Izza masuk ke rumah dan mencari ibunya untuk memberikan barang yang baru dibelinya di pasaraya tadi. Tanpa sempat ibunya berkata apa-apa Izza terus masuk ke biliknya. Izza menangis dan cuba memujuk hatinya supaya untuk melupakan Uwais. “ya Allah, tolonglah aku untuk melupakan dia, sesungguhnya aku dah tak sanggup untuk menahan derita ini, aku redha dengan suratan mu ini ya Allah, sesungguhnya ada yang terbaik menantiku ya Allah” Izza berdoa. Sebenarnya  Izza tidak tahu yang Uwais sudah berumah tangga, dia malas mahu bertanyakan kepada rakannya yang sama kenal dengan Uwais. Izza seorang gadis yang sopan, bertudung labuh, sangat menjaga auratnya, dan menjaga pergaulan dengan yang bukan mahram, sehinggakan dia mencintai seseorang hanya Allah sahaja yang tahu, dia yakin, Allah lah tempatnya bergantung dan sesungguhnya Allah maha mengatahui apa yang ada di dalam hatinya. Selepas solat Isyak, Izza membuat solat taubat dan solat hajat memohon pertolongan kepada Allah, dan dia berdoa “ ya Allah, kalau itu bukan jodoh ku, maka sisihkanlah perasaan itu dari hatiku, jauhkan lah perasaan aku kepadanya, sesungguhnya kau maha mengetahui, kau datangkanlah cinta baru untukku, sesungguhnya aku hanya mahukan keredhaan mu ya Allah”. Izza menangis teresak-esak.

Walaupun umur Izza baru 19 tahun, tetapi dia berfikiran matang, dan dia berharap untuk jodohnya sampai dalam masa terdekat, kerana dia bimbang tidak boleh menjaga hati apabila tidak lama lagi dia akan memasuki IPT. Dua minggu lepas Izza dapat surat tawaran sambung belajar di Sabah yang diidam-idamkan selama ini. “mak,Izza dapat tawaran sambung belajar dekat UMS,” air mata Izza laju keluar kerana kegembiraan. Maknya yang berada di dapur berlari ke ruang tamu selepas mendengar berita gembira ini dari Izza. “alhamdulilah Izza, dapat juga awak nak belajar dekat sana, mak bersyukur sangat-sangat,” berkata mak Izza sambil tersenyum lebar. Hujung tahun  Izza akan bertolak ke Sabah untuk menyambung pembelajarannya. Dia selalu berdoa agar sebelum dia dia menamatkan pengjiannya, dia akan menjumpai orang yang dicintainya sebagai suami selepas Uwais. Izza seorang yang rajin berblogger dan seorang yang rajin membuka laman web social FACEBOOK. Sedang Izza membuka album gambar di FACEBOOK, ada satu pesanan untuk berkawan dengan Izza, tanpa berlengah Izza terus terima dah membuka laman FACEBOOK itu untuk mengetahui siapakah pemiliknya.

Setelah puas Izza membelek siapakah empunya laman FACEBOOK itu, akhirnya dia menemui siapa pemilik laman FACEBOOK itu, iaitu anak murid kepada sepupunya yang dipanggil Kak Nozi. Sepupu Izza mengajar di sebuah sekolah agama yang terkenal iaitu KISAS. Kolej Islam Sultan Alaudin Shah. Pemilik laman FACEBOOK itu pelajar di KISAS, dan sebaya dengan Izza. Tanpa berfikir panjang Izza terus menghantar chat kepada pemilik laman itu yang bernama Azuan Azif. [ assalamualaikum,maaf mengganggu, anta ni siapa? Ana kenal anta ke?] Izza menghantar chat itu sekadar ingin tahu adakah lelaki yang bernama Azuan Azif itu kenal dirinya. [ wa’alaikumsalam, erm ana tidak kenal siapa anti, tetapi ana jumpa FACEBOOK anti melalui FACEBOOK teacher Fadilah.] Azuan Azif membalas chat Izza tadi. “ouh dah agak dah anak murid Kak Nozi, patutlah alim semacam, budak KISAS,” Izza bermonolog di dalam hatinya sambil tersenyum sendiri. [ ouh yeke? Terima kasih kerana anta sudi add ana, salam ukhuwah.] Izza membals, dan dia sangat berhati-hati menghantar chat kepada orang yang tidak kenal lebih lagi kepada lelaki.
Sejak daripada itu Izza berkawan dengan Azuan Azif itu. Tetapi tidak lah rapat mana, mereka akan berhubung apabila ada perbincangan tentang agama ataupun saling bertukar pendapat. Dan mereka hanya berhubungan melalui laman FACEBOOK sahaja. Itu pun sekiranya mereka terjumpa apabila sama-sama sedang Online. Izza masih lagi menjaga batas pergaulan antara dia dan Azuan Azif, mereka tidak akan berhubung jika tiada sebab. Sejak daripada itu, Izza sebenarnya menyimpan perasaan kepada Azuan Azif dalam senyap. Dan hanya Allah sahaja yang tahu isi hati Izza. Dia menyembunyikan perasaannya itu. Suatu hari, semasa Izza sedang Online, ada chat masuk, dan daripada Azuan Azif, [ assalamualaikum anti,maaflah mengganggu, ana Cuma nak bagi tahu bahawa esok ana tidak Online lagi kerana ana akan balik ke kanpung untuk meneman atuk ana di kampong, jadi lepas ini ana tidak boleh lagi berpeluang mendengar nasihat daripada anti, kecuali ana balik ke rumah ana. Maklumlah di kampong tiada internet, bila ana dirumah sahaja boleh menggunakan internet, maaflah tak beritahu awal kepad anti.] Izza terkejut membaca chat daripada Azuan Azif itu, dan berasa sangat sedih, tetapi dia tidak sekali-kali menunjukkan kesedihan kepada Azuan Azif. [ wa’alaikumsalam anta, oh yeke? Tak apelah, nanti ada rezeki kita boleh berhubung lagi, ada hikmah disebalik kejadian, pesan ana kepada anta, jangan lupa akan segala nasihat yang ana beri tu, manfaatkan, insyaAllah, semoga Allah redha, oh ye sebelum terlupa, esok sebelum anta pulang ke kampong bagi mesej dahulu dekat FACEBOOK ana untuk menyatakan yang anta nak bertolak.] Izza membalasnya dengan lemah. “ya Allah, jika dia ini adalah jodohku, kau tautkanlah hati kami ya Allah, sesungguhnya engkau maha mengetahui”, Izza bermonolog di dalam hati. Hanya Allah sahaja yang boleh membolak-balikkan hati manusia. Allah jualah yang mengatur segalanya tanpa cacat cela. Izza menyerahkan segalanya kepada Allah, tetapi dalam masa yang sama dia berusaha untuk memantapkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah Taala. Dengan melalui tarbiahlah boleh mengubah kehidupan seseorang kearah kebaikan.

Pada keeseokkan harinya, Izza terlambat bangun, selepas solat Subuh dia tidur semula kerana sakit kepala. Dia juga terlupa yang harini adalah Azuan Azif pulang ke kampong. Pada tepat pukul 10 pagi, Izza terjaga dari tidurnya. Lantas dia terus buka computer ribanya dan terus buka laman FACEBOKKnya. Izza ternampak ada satu mesej diterimanya dia terus membukanya  ia adalah mesej daripada Azuan Azif, Izza terus teringat yang harini Azuan Azif akan pulang ke kampungnya pada pagi ini. “ya Allah, macam manalah aku boleh lupa, dia balik pagi ni, ish dah pukul berapa ni, ruginya bangun lambat, tapi tidak mengapalah tiada rezeki,” Izza berkata-kata seorang diri. [ assalamualaikum anti, ana bertolak pukul 9 pagi ini, perkenalan yang singkat ini membawa seribu makna kepada ana, sesungguhnya Allah dah mengaturkan segalanya,] Izza membaca mesej itu dengan linangan air matanya yang membasahi pipi. Izza merasakan yang hatinya sudah terpaut dengan orang yang bernama Azuan Azif, hanya Allah sahaja yang tahu. Dalam ramai-ramai sahabat Izza, dia sangat rapat dengan seorang sahabatnya yang bernama Fatimah. Dia hanya menceritakan segalanya dengan Fatimah sahaja, kerana hanya Fatimah yang memahami perasaannya. Izza juga sering keluar bersiar-siar bersama Fatimah, sambil mereka menunggu pesana pizza di sebuah restoran Izza berkata kepada Fatimah, “ Timah, dah seminggu dah Azuan Azif tu pergi, tapi aku masih tidak boleh lupa dia, aku betul-betul dah terpaut dengannya, aku bukan kemaruk Timah, tapi kau fahamlah kan aku macam mana?” Timah berkata, “ Izza, aku faham perasaan kau, aku pun pernah ada perasaan tu, tapi kan kau tak boleh leka dengan semua tu, itu hanya mainan perasaan, insyaAllah kalau itu dah memang jodoh kau, sesungguhnya Allah maha berkuasa, dia dah susun apa yang terbaik untuk setiap hambanya, kau berusahalah dengan berdoa kepada Allah, hanya dia sahaja yang berkuasa,” Izza berkata, “ terima kasih Timah, aku bukan apa, aku takut tidak mampu untuk menjaga hati aku, walaupun aku masih muda, dan dari sekarang aku kene berusaha untuk jadi yang terbaik untuk dapat yang terbaik untuk aku,” Timah membalas percakapan Izza, “ha, macam tulah aku nak dengar dari kau, aku sayang kau Izza, aku akan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kau, kita perlu sentiasa berusaha untuk jadi yang terbaik, di mata Allah, dan barulah terbaik di mata manusia ok?” Izza tersenyum selepas menerima semangat daripada sahabat terbaiknya, Fatimah. Izza sangat menyayangi kepada Fatimah, dia menyayangi Fatimah kerana Allah, dan atas dasar keimanan mereka boleh menjadi rapat seperti adik-beradik, dan itulah yang dikatakan ukhuwah di atas keimanan dan ketaqwaan kepada Allah. Untuk mencari sahabat dalam dunia ni mudah sangat, tetapi untuk mencari sahabat sejati yang setia sangat susah, dan boleh dikira. Untuk mendapatkannya perlulah berusaha dan mestilah hanya kerana Allah yang esa, bukan kerana paras rupa ataupun harta. Sahabat atas dasar keimanan akan sama-sama membawa kita ke syurga Allah.

Lagi empat hari Izza akan bertolak ke Sabah untuk sambung belajar disana. Dia berasa sangat sedih walaupun itu adalah apa yang diidamkan selama ini. Tetapi dia berasa sedih untuk berpisah dengan sahabat baiknya Fatimah. Di sana nanti, Izza perlu mencari sahabat baru, dan itu bukanlah perkara yang mudah, kerana Izza perlulah istiqamah dalam hidupnya kerana duduk di tempat orang dan banyak pengaruh luar. Dia tahu akan banyak dugaan yang akan datang kepadanya, Izza perlu redha, dan dia percaya Allah akan menguji hambanya yang dia sayang. Fatimah dapat sambung belajar di USIM Negeri Sembilan. Fatimah menyambung pelajaran dalam bidang agama dan dakwah, manakala Izza dalam bidang Sains Sosial. Pada suatu hari mak Izza berkata, “ Izza, nanti tolong mak kemas ruang tamu ni, mop, sapu sampah lepastu teman mak pergi pasar, esok ada orang nak datang” Izza membalas, “ baik mak, Izza ok jer, erm siapa nak datang rumah kita mak? Kawan lama mak ke?” mak Izza berkata, “eh bukanlah, esok ada orang nak masuk meminang Izza,” Izza yang mendengarnya terus berderau darahnya, dia terus teringatkan Azuan Azif, dia cuba menahan air matanya, “ yeke mak? Kenapa tak cakap awal-awal dengan Izza?” Izza membalas, “maaflah Izza, tapi tadi angah kamu baru beritahu mak yang esok ada rombongan meminang dari kawannya yang berkenan dekat Izza,” Izza terus terdiam dan kaku. “ siapalah kawan angah tu? Ish angah ni kenapa tak beritahu aku, dia ni ingat aku ni apa jer,” Izza bermonolog dalam hatinya. “Izza, tolong mak ni,” panggilan mak Izza mematikan lamunannya itu tadi. “ duhai hati, sabarlah engkau, sesungguhnya Allah dah rancang apa yang terbaik untuk aku,” Izza memujuk hatinya.

Tibalah keesokkan harinya, hati Izza berdebar dan tertanya-tanya siapa yang meminangnya. Dia hanya duduk di dalam bilik sahaja dan Fatimah yang sentiasa menemaninya, Izza berasa kecut perut dan jantungnya sangat laju berdegup kencang, dia hanya beristighfar dalam hati dan berdoa sahaja untuk menghilangkan rasa gugup itu. Pintu biliknya diketuk,lantas Fatimah bangun dan buka, kelihatan seorang perempuan yang bertudung labuh dalam linkungan umur 50 tahun keatas datang kepada Izza untuk menyarungkan cincin, “ sejuknya tangan bakal menantu umi ni, cantiknya Izza patutlah anak umi jatuh cinta,” perempuan itu berkata sambil menyarungkan cincin di jari manis Izza. Izza hanya tersenyum, dan dia terus menyalam bakal ibu mertuanya. Dalam hati Izza berkata, “ baiknya bakal mak mertua aku, tapi Azuan Azif bagaimana? Ya Allah kau sisihkanlah perasaan ini dari hatiku,” selepas selesai majlis dan semua tetamu sudah pulang, Izza bertanya kepada angahnya, “Angah, siapa kawan angah yang minang kita? Kenapa tak cakap awal-awal? Ish angah tak kahwin lagi, tak kan lah kita nak kahwin dulu?” angahnya berkata, “ Izza, maaflah angah tak boleh beritahu siapa, tapi insyaAllah akan ada kebahagiaan yang Izza kan dapat nanti, sesungguhnya Allah dah tentukan yang terbaik buat Izza, terimalah dengan redha, keredhaan Allah itu penting, angah tahu lelaki ini yang terbaik untuk adik angah seorang ini” berkata abang Izza yang kedua sambil tersenyum. “tapi angah, tak kan lah sampai Izza tak tahu langsung siapa bakal suami Izza? Bagi lah klu sikit angah, boleh lah?” Izza memujuk abangnya dengan membuat muka simpati, “oopss Izza pujuk lah apa cara sekalipun, angah pegang janji dekat lelaki tu supaya tidak beritahu Izza  siapa dia sehinggalah tarikh pernikahan awak berdua,” kata angahnya dan terus meninggalkan Izza yang terpinga-pinga dengan jawapan yang diberikan angahnya tadi.
Setelah sebulan Izza berada di Sabah, dia masih lagi tercari-cari siapa bakal suaminya, minggu depan dia kan berkahwin, tetapi wajah lelaki itu pun Izza tidak pernah tahu, kata angahnya yang lelaki itu meminta supaya tidak memberitahu Izza sehinggalah hari penikahannya, nama pun Izza tidak tahu. Izza sentiasa berdoa kepada Allah agar berinya petunjuk dan buka hatinya untuk menerima cinta lelaki itu tersebut. Supaya dia boleh melupakan Azuan Azif walaupun tidak pernah bersua muka. Kerana peribadi Azuan Azif membuatkan Izza terpikat dengan lelaki yang dikenalinya hanya di dalam laman FACEBOOK. Sudah lama lelaki itu mendiamkan diri tanpa jejak. Izza pun tidak lagi membuka laman FACEBOOKnya kerana sangat sibuk sejak bergelar pelajar IPT. Di Sabah, dia mendapat sahabat baru yang sangat baik. Izza juga cuba menarik sahabat-sahabat perempuannya di universiti untuk mengikuti usrah, Izza adalah naqibahnya. Selain belajar, Izza juga amat aktif dalam bidang dakwah untuk menarik orang kearah kebaikan. Dia juga sentiasa menjaga adabnya sebagai muslimah dan sangat dihormati, tambahan lagi tidak lama lagi dia akan bergelar isteri. Sudah tiga kali Izza membuat solat Istikharah, petunjuk yang dia hanyalah sebuah mimpi yang menggambarkan dia berjumpa dengan lelaki itu, tetapi tidak nampak mukanya, tetapi cara percakapan dan ayat lelaki itu dia pernah temui dan dia seakan kenal cara percakapan itu. Dan Izza hanya mampu berserah kepaNya, sesungguhnya Allah sebaik perancang dan menyusunnya dengan baik untuk hambanya yang sentiasa melakukan perintahnya dan meninggalkan larangannya. Telefon bimbit Izza berbunyi, pantas Izza menjawab panggilan dari angahnya, “ assalamualaikum angah, ada apa telefon malam-malam ni?” angah membalas, “dah beli tiket belum nak balik lusa? Minggu depan awak nak nikah dah,” Izza tersenyum dan menjawab, “alhamdulilah, siang tadi Izza dah beli, angah janganlah risau, lusa insyaAllah Izza balik,minggu depan Izza nikah,” risau benar abang Izza itu, maklumlah Izza satu-satunya adik perempuan tunggalnya. “ angah telefon Izza ni pun, bakal suami awak tu suruh tanyakan, risau benar dia, takut Izza tak balik nanti,” Izza tergelak kecil, “ wah bagusnya bakal adik ipar angah tu, cakap dengan dia jangan risau, Izza balik punya, Allah dah menyusun segalanya, angah kirim salam dekat semua yang ada kat rumah, along sekali dengan isteri dia,” angahnya membalas, “ insyaAllah, nanti angah sampaikan, ok lah Izza angah nak tidur ni, esok ada kelas jumpa lusa, da sampai telefon nanti angah ambil Izza kat lapangan terbang, assalamualaikum,” Izza terus mematikan telefon bimbitnya itu. Lantas dia terus mengambil wuduk untuk membuat solat sunat dan berdoa kepada Allah agar tenangkanlah jiwanya. “Azuan Azif, maafkan Izza,” Izza bermonolog dalam hatinya.

Tibalah hari yang dinantikan, pernikahan Izza. Dalam masa yang sama pernikahan angahnya juga. Sengaja angah Izza merahsiakannya akan pernikahannya kerana bakal isteri abangnya itu adalah Fatimah. Sungguh Izza tidak percaya yang selama ini di selalu mengusik Fatimah dengan angahnya, akhirnya jadi kenyataan, itulah rahsia Allah tiada siapa yang tahu. Izza yang berdebar menantikan kehadiran bakal suaminya yang ditunggu-tunggu akhirnya terjawab. Pengantin laki itu masuk ke ruang tamu rumah Izza dan duduk dihadapannya. Izza hanya terpaku melihat. Tetapi dia tidak kenal akan wajah lelaki itu, tetapi hatinya dapat merasakan yang dia pernah kenal lelaki ini. “pengantin perempuan, adakah anda bersetuju bernikah dengan lelaki yang bernama Azuan Azif bin Muizzudin?” tok kadi bertanya kepada Izza, lantas lamunan Izza termati. Dalam hatinya, “diakah Azuan Azif?” Izza terasa mahu menangis tetapi ditahannya, “ya saya setuju,” Izza menjawab dengan tenang. Dalam hatinya masih lagi tidak percaya apa yang dia lalui sekarang. Selepas akad nikah dilafazkan, maka terjawablah siapa suami Izza, dan Izza berasa sangat bersyukur dengan rezeki yang Allah beri kepadanya. Selepas beberapa minit kemudian, angahnya pulak melafazkan akad nikah untuk pernikahannya dengan Fatimah. Tibalah saat Azuan Azif menyarungkan cincin kepada Izza, dan Izza mencium tangan suaminya itu, Azuan Azif. Selepas sesi bergambar bersama keluarga, Azuan Azif pergi ke Izza yang duduk termenung sendirian, “assalamualaikum,isteri abang yang cantik ni,” Izza terkejut dan menjawab, “wa’alaikumsalam a,abang, duduklah” Izza berunsur ke tepi untuk beri tempat kepada Azuan Azif untuk duduk di situ. “terima kasih sayang, Izza kenapa termenung? Tak suka ke jadi isteri abang?” Tanya Azuan Azif kepadanya, muka Izza terus merah, “ kenapa abang tak nak beritahu siapa abang? Buat Izza tertanya-tanya, dan mana abang kenal angah?” Azuan Azif menjawab sambil tersenyum, “ hebatkan kuasa Allah? sebenarnya abang suka dekat Izza sejak pertama kali Izza chat abang dekat FACEBOOK, dan Izza suka beri abang nasihat, dalam masa yang sama abang berusaha mencari FACEBOOK angah Izza, dan melalui dialah abang mengikuti perkembangan Izza, maaflah abang terus berdiam diri, abang takut tak dapat jaga hati abang, abang hanya mahukan keredhaan Allah dan abang buat solat istikharah, ternyata Izza adalah jodoh yang terbaik buat abang, terus abang masuk minang Izza sebelum Izza pergi ke Sabah,” Izza terkejut dengan jawapan Azuan Azif, tanpa sedari air matanya mengalir, dalam hatinya berkata, “terima kasih ya Allah, aku bersyukur kepadamu,” “Izza kenapa ni? Abang tak naklah Izza nangis hari pernikahan kita,” Azuan Azif berkata kepada Izza sambil mencubit pipi Izza. “ terima kasih abang sudi jadi suami Izza, insyaAllah Izza akan jadi isteri yang solehah, dan Izza sangat mencintai abang,”Izza berkata kepada suaminya sambil memegang tangan suaminya. Azuan Azif akan melanjutkan pelajarannya ke luar Negara dalam bidang farmasi, manakala Izza pula di Sabah, mereka bercinta jarak jauh, tetapi itu tidak menjadi halangan buat mereka, kerana mereka bina perkahwinan ini dan mencintai antara satu sama lain atas dasar keimanan kepada Allah Taala. Mereka bersama-sama mencari redha Allah dan ingin bersama-sama ke syurga Allah.

Sekian, terima kasih.

Wednesday, February 1, 2012

khilafnya diri ini

assalamualaikum,,,,
harini ak post entry x ceria selalu yg mcm sebelom2 ni ak post,,,semua ad ceria,,epy jer,,tp ak pon manusia,,punya perasaan,punya hati,punya jiwa,,,,,ak rse skrang ni ak dlm dilema kesedihan,,,tak thu mengapa,,,ak rse dri ak ni khilaf sgt2,,,,,,rse btul2 menyentap jiwa ak,,,,ya ALLAH tlg lah,,,,,selama ni ak x perasan,,,,tp ditegur bru ak perasan,,,,mujur ad yg sudi mengingatkan ak dri terleka,,,,,terima kasih ya ALLAH,,kau hadirkan dia untuk menyedarkan ak,,,mesti korg tertnyer ap sebb ak rse sdih???erm tu ak x bg thu lah,,,sgan lah,,,,tp ak nk bg thu korg ni,,,kita jge hati,,jga batas pergaulan,,,,jga pandangan,,hanya bukan skadr luaran,,,dalaman pon same,,,,,kdang2 kita x sdar,,yg kita ni dah terlbih,,blik2 bila di laman sosial,,,,seronok jer komen2 n chat ngan bukan mahram,,,,,,kita leka,,,,,tp renungkanlah kembli,,,,,kita menjganya bukan sekadar luaran,,dlaman juga,,,,,bukan sekdr bila keluar,,jer,,tp bila berada dlm situasi moden skrang ni,,,,klau boleh elakkan,,,,,untuk berinteraksi dgn yg bukan mahram,,,,seeloknya,,,,kuatkan dri anda,,,ak share sbb ak pon da lalui,,,,mujurlah ad hamba ALLAH yg sudi menginagtkan ak,,,btul2 terkesan dan menyentp jiwa ak,,,,,,dri ini khilaf,,,tpi manusia tidak lari dri melakukan kesilpan,,,,,,tapi ALLAH dah bg akal,,,,gunakan sebaik mungkin,,,,,,,ak msih rse sedih,,,mlu pon ad,,,,dkat ALLAH mlunyer,,,,,,jom lah sama2 kita istiqamah,,,,,,dan perbaiki dri kita kearah kebaikan dan diredhai ALLAH,,,,,,,thanks kerana sudi bca,,,,doakan ak yer,,,,,