Friday, January 13, 2012

tudung labuh or tudung singkat???


   assalamualaikum hye kwn2,,,,,alhamdulilah kpd allah kerana masih panjangkan lagi umur ak n berikan ak kesihatan yg baik,,,,,,erm korg bce kan tajukak pd hri ni,,,tdung singkat or tdung labuh,,,,,erm arini ak cm rjin nk post something kt sni nak share ngan korg semua,,,ok btw ak ske tjuk entry ni,,,,,erm nk tnye korg kategori yg mne??erm jwb dlm hti je lah,,,,,erm dalam hidup ni ad banyak dugaan,,,n yg selalu menduga kita allah,,,but yg selalu menghasut kita syaitan,,,,ak nk bersikap open lah kt entry ni,,,klau sape2 yg bce post ni die FREE HAIR,,,,erm x pe,,,selagi korg hidup,,selagi belum kiamat,,pintu taubat sentiasa terbuka untuk hamba2 allah yg lemah,,,masih ad masa untuk kita bertaubat,,,,,tp x semestinyer yg free hair tu jaht btul x???kita x boleh judge die org dri luaran,,,,,hanye allah je yg thu ap yg ad dlm hti mereka,,,,,kwn2,,,klau yg bertudung biase pulak,,,,,sederhana,,,,ok,,,,solt ckup,,,tp x kan ckup sekdar itu shaja???kita kne lah belajr dan belajr untuk memantapkan lg ilmu yg ad,,,kpd yg memang tdung labuh.....selalu ikut usrah,,,,jalankan tanggungjwab or sebgainyer sebgai hamba allah,,tp sudakah korg share ilmu kpd kwn2 korg yg lemah ni???
klau yg dah share2 tu......korg kne ingt rmai lg yg memerlukan bantuan untuk membantu die org yg lemah,,,,,,kongsikanlah dgn cara yg berhemah,,,,,ok ak nk kaitkan pasal tdung skang ni,,,,erm ak ngaku dri ak,,kdang2 ak pkai tdung biase2 jer,,,kdang ak pkai tdung labuh,,erm tgk tmpt ak nk pergi tuh,,,biler ak pkai tdung labuh ak rse selesan kdang syaitan membisik agar ak riak,,,but ak msh boleh menanganinyer,,,,biler ak pkai tdung biase tuh,,,rse mcm cantik n bersalah,,,,,lepastu ak rse mcm jeles tgk org pkai tdung labuh,,ak runsing yg mne 1,,,,,tp angah ak kte,,tdung labuh bukan ukuran,,sebab kita sebagai hamba allah memang dituntut untuk menutup aurat sepertimana yg tertulis dlm alquran,,,,,tutup aurat hingga ke bwah dada,,,means angah ak ckp,,tdung ap pon yg kita pkai,,,,mestilah tutup dada n menutup aurat dan x jrang,,,,another one stokin jgn lupa pkai,,,sebab mcm dlm solat,,,,,hanya boleh nmpk muka dan ke2 tapak tgn jer,,,,mcm tu lah aurat kita,,,,,,,erm kdang2 ak plik dan termsuk kpd dri ak yg jahil ni,,,kita kt luar pkai tdung tp x pkai stokin,,,,memang fine ttp aurat,,tp x menyeluruh,,,tu kira ttp aurat jugak ke??ak musykil,,,,,n pernah la 1 hri ni,,ak g solt x pkai telekung n org semua pandang plik dan die berkta dri yg ak dgr la,,"sah ke die sembahyang tu?? x pkai telekun nmpak tgn" ak yg ad kt situ nk tergelak,,ak nk btulkan statement die but ak msih lom brani,,,die sape nak tentukan sah ke tdk solt ak??erm n nmpak tapak tgn,,,not nmpk tgn,,,,,,selagi x bkk aurat insyaallah sah solt ak,,,ni la fahaman org melayu,,n klau btul la die mengikut konsep menutup aurat yg btul,,knp die keluar pkai tdung but x pkai telkong mc die solt??kita ttp aurat kan umpama kita dlm solt,,,,abg ak selalu ckp kebanyakannyer org ni aurat die rambut jer,,hahahaha lawak,,,yep btul la tuh n ak ngaku ak pon pernah mcm tuh jgak dlu,,,,,,so skrang ni korg,,,,,hanye korg je yg thu dri korg mcm mne,,,n jom la kita berusaha untuk memperbaiki dri ni,,,,,,berusaha untuk menjadi yg lbih baik,,dan ak teringat pesann dri akk yg ak syg sgt2,,,,jgn kita risau org x ske kita tp kita kne risau klau allah x ske kita~~~~ erm ayat tu btul2 menyentap jiwa aku,,,,,,,,,pkai ap pon korg,,,,,biarlah menutup aurat dan nmpak cantik disisi allah,,,,,jgn la pkai yg ketat2 or what ever la yg nmpk mcm x best je klau tgk,,,,,,sebaik baik wanita adalah wanita yg jge akhlak nyer dan auratnyer,,,,,,,n bkn tu jgak,,,kne jgak jge batas pergaulan antara laki yg bukan mahram,,,erm k la korg,,,ni sekadar perkongsian sje ngan korg,,,,,,yg baik itu dtg dri allah dan yg buruk tu dri kekhilafan dri ak sndri,,,,,,,ak syg korg yg sudi bce entry2 kt blog ak nih,,,,,semoga kehidupan korg diredhai allah,,,,amin~~~~~~

1 comment:

  1. moga tetap istiqamah cik hawa,, well masih boleh diperbaiki,,.. menulis kerana DIA..moga ALLAH redha

    ReplyDelete