Tuesday, January 17, 2012

MERENUNG KISAH SILAM

assalamualaikum~~~
hye kwn2,,,,,,arini ak nak share something ngan korg,,,,pasal kisah silam ak,,erm x bermaksud ak ingin membukapekung didada, but i just want to share with you hanya untuk dijadikan pengajaran dan iktibar. erm mana ak nak mulakan dlu ek?? amik mood tulis entry sambil dgr lgu MENCARI YANG MAHA SATU,,korg thu x lgu tu?? ak suka sgt lgu tu sebb banyk makna kt dlm lgu tuh,,lgu tu jugak berkaitan tentang dengan bertaubat dengan kesalahan kisah lalu,,erm untuk lanjut korg kne dgr sndri lgu tuh yer,,hehehehe maaf lah,,ok,,erm ak nk cer ni,,,,ak dpt rasakan skrang ni,,,diri ak banyak berubah kearah kebaikan,, dan ak x sangka yang ak akan berubah,,lantaklah ap org nk kte but,,i love my self yg skrang berbanding my self yg dlu,,u know what?? my self yg dlu x d la sebaik yg skrang,, dlu ak couple kot~~,,,aha,,lawak jgak sebab ak terlalu syg kan lki2 yg x guna,,huh,,,,,klau difikirkan blik kn3,,,,rse mcm menyesal giler n disguested sebb cinta tu x halal n sangat dilarang oleh allah,,tp tu lah ak,,, ap yg dilarang itulah yg ak nak buat. klau da couple u all pham2 lah,,,msj,,lyan perasaan,,,call mlm2 bute,,super savers,,pergh rse mcm membzir giler kredit,,tp klau untuk laki semua ok,,,hahahaha syaitan dah berjaya hasut ak,,,,erm nsib baik x pernah keluar bersama,,sebb laki tu jauh,,but dah terkantoi kt family ak kot,,mse tuh,,ish~~~segan thap gaban,,erm tu lah tuhan nak tunjukkan ak,,,tp ak msh x nmpk lg kebenran di dpan mte,,ak x couple sebb ak tkotkan family bkn tkotkan allah,,,ya allah,,,giler ak waktu tuh,,,,erm cter ni 2 thun lpas,,,,skang ni alhamdulilah dah x,,,ok la lepastu ak da x couple,,n klau ad laki nak knl ak,,ap yg ak buat hanya lyan jer,,,x couple but cra ak tetap salah event ak x couple,,,sebb ak lyan laki yg bukan mahram dan boleh mendatangkan fitnah,,,haish truk giler aqidah ak waktu tu,,,allah je yg thu,,,,nsib baik ak duk ostel n kwn2 semua pempuan,,sebb kt sek x d sape yg ak nk tgk,,,,sehinggalah sebelom spm,,,ak ad pinjam 1 novel ni karya HILAL ASYRAF yg bertjuk TERASING,,,erm novel tu bnyk pengisian dan bnyk menjwb persoalan ak,,,itu blom lg,,,ak memang dah thu yg lyn laki tu slah n haram kot,,,tp ak nak jgak buat,,sebb ak kesunyian,,tp x boleh kan jd kan kesunyian tu sebgai alasan untuk ak lyan laki,,,,ok lah sehinggalah 1 msa ak couple lg skali,,,mse thun lepas,,but x lama,,,mse tu tgh spm,,,hari minggu,,ak suruh my bf kononnyer call ak,,but at the same time,,at my bed,,kwn ak TEAH MIZI duduk sebelah ak n dgr perbualan ak with the boy,,,teah ckp hawa ko kne ingt couple tu x boleh,,ko kan da thu,,knp ko buat??berdosa thu x??ko slow talk la ngan boy tu klau die btul2 pham,,,pergh waktu tuh jiwa ak memang disentap,,,ap yg teah ckp tu btul2 menyusuk kesanubari ak,,,,,,dia kwn ak n dia syg ak dia x nk ak msuk neraka,,,,,n mlm tu jgak ak slow talk with the boy,,,,n esok nya die nangis sebb ak tgl kan die,,ak ckp ngan die klau btul die nak kt ak,,dah kukuh kewangan kumpul duit trus msuk minang ak,,,insyaallah klau dah jdoh ak redha jika bersama dgn die,,,,teah kata hawa ni lah yg terbaik,,ko kne tarbiahkan dri ko dan muhasabah blik dri tu,,,ko mne thu esok lusa kita mati,,x sempat nak bertaubat,,,teah btul2 membuka minda ak,,,selma ni ak hanya hipokrit semata-mata dan allah benci org yg munafik,,ya allah berdosanya ak,,,,sejak dripd peristiwa itu,,ak memang rse sgt bersalah kt allah ygt maha esa,,,,bila hbis je spm,,,,ak bnyk hbis kan msa kt umah,,,,,dan hingga lah 1 hri tu ak ke program ikram,,,dan knl with seorang hamba allah yg best ni,,,ak ske tgk akhlaknyer,,dan membuat ak ingin jd mcm die,,,,,,cantiknyer die dri segi akhlaknya dan manisnyer die dri segi auratnyer,,,,,hebat,,ak nak jd mcm die,,ak thu ak kne istiqamah,,,,,ak nak msuk syurga,,,allah je thu isi hti ak mcm mne,,,,dan hingga ke harini ak msih berusaha untuk berubah kearah kebaikan supaya hidup ak diredhai allah,,,,,,
ak sentiasa berdoa agar iman ak sentiasa terpelihara dan akhlak ku sentiase terjaga,,sehingga ke hri ni alhamdulilah maruah ak msih terjaga,,,,,,iman ak,,but ak terfkir bila ak da pergi belajr ke ipt nanti mcm mne??iman ak kne kuat,,,ak x tgk lg dunia luar mcm mne?? ya allah bantulah ak,,,,,,,sesungguhnya allah akan sentiase tlg umatnya dan die akan bg yg terbaik kpd hambanya,,mak ak slalu ckp,,,yg penting hati kne jge,,,,klau hati dah ternoda,,maka rosak la segalanya,,,,,btul jgak,,,tpkan allah dah bg kita akal,,so ak akan gunakan sebaik mungkin,,,,,,ak akan usaha,usaha dan usaha untuk memantpkan aqidah,,mantapkan iman,,,mantapkan akhlak dan mcm2 lg,,,,,,hanya kerana allah,,,,,,,
terima kasih ya allah kerana ko msih lg bg ak peluang hidup di dunia ni,,,,,,ak mahu keredhaan mu ya allah,,,,,untuk ak meneruskan perjlann hidupku yg penuh onak duri,,,,,,,,nasihat ak kt korg,,jgn lah korg kotorkan cinta yg suci allah dah bg kt kita,,,cinta yg suci hanya untuk lelaki yg btul2 halal untuk kita dan plus+++++ suci bila kita cinta allah dan rasul lebih dri segalanya,,,,,x rugilah kalau kita cinta allah,,dpt pahala lg,,,dapt keberktan,,insyaallah,,,ad hikmah,,,allah akan bg kita nikmt cinta yg indah x perlu kita cri,,,,erm jdoh tu ad,,allah dah tentukan so jgn lah kita risau,,hehehehe,,,poyo la ak,,,sebb sjak akhir2 ni,,ak asyik terfkir psl KAWIN,,,gtal ke ak??ish x la memang dah lumrah,,,x thu knp,,ak ske tgk org yg alim,,dan ak berusaha untuk menjd org yg baik supya jdoh ak pon baik,,insyaallah,,,semoga allah redha,,,,,,,k lah ni jer ak dpt kongsikan,,t klau ak ad cer lg ak share kt korg yer,,bye2,,,

No comments:

Post a Comment