Friday, January 20, 2012

kuat kah iman ku???

assalamualaikum~~~
erm korg,,,,,tgk la tjuk entry ak kali ni,,,,,,erm ak nk share psl iman ngan korg,,,,ap kbr iman kwn2 semua???sudah kuat kah iman anda semua????perlu x dipertingkatkan lg keimanannyer???ha itulah yg ingin ak sharekan ngan korg semu yg bce blog ak ni,,,,2 hri lepas ak pergi ke iftar,,,,anjuran IKRAM n tjuk tazkirah pd mlm tu ialah HIDUPKAN HATIMU DENGAN IMAN<<< menarik skali tjuknyer korg thu x,,sdangkan rasullullah yg tiada dosa pon sentiasa berdoa agar iman nyer ttp kpd allah taala,,,apatah lg kita,,,,tjuk iman ini btul2 membuka minda ak n mengingatkan ak akan hidup di dunia ni hanya sementara,,,,,iman ni penting dlm kehidupan kita sebgai umat islam,,,,jgn lah kita hanya islam pd nme or ic,,,,biarlah islam pd hti kita,,pd iman kita,,,,untuk meraptkan ukhuwah persahabtn kita jgak dgn iman,,,segalanya dgn iman,,,ak share ngan korg tanda2 kelemahan iman,,,
> malas untuk solat berjemaah dan salah satu sifat org munafik
> liat untuk bangun menunaikan solat subuh
> tidak khusyuk di dalam solat & banyak fikirkan hal keduniaan
> menjauhkan diri dari alquran
> meninggalkan amalan2 sunat dan solat nawafil
> terjerumus kedlm maksiat dan tenggelam di dalamnya
ha dlm dri korg,,,ad x mcm perkra kt ats ni???hrap dijauhkan lah,,,klau ad,,,,msih ad msa untuk korg perbaik iman korg,,,top up blik ap yg kurang,,,kita hidup kt dunia ni hanya mencri keredhaan allah,,,,thats why lah kita kne sentiasa updatekan iman kita supya jgn goyah,,,,,,,,ak share langkah2 perbaharui iman
> penyertaan dlm amal
> ketika sukar melakukan kebaikan carilah sahabat
> serulah orang lain
> kurangkan perkara yang harus
> muhasabah diri
> bersungguh-sungguh beribadah dan mujahadah melawan nafsu
ha,,ni ak dah sharekan mcm mne nk update iman korg,,,,,kne ingt allah sentiasa nmpk ap yg kita lakukan,,ikhlaskan dri kita dlm melakukan ibadat kpd allah,,dan ingt lah dri allah kita dijadikan dan kpd allah kita dikembalikan,,,,,everything yg kita buat mestilah kerana allah,,,,sbb bnd yg baik kita buat dikira sebgai ibadah,,,,dan dpt pahala yg banyk dan yg penting skali meningkaktkan keimanan kita dan mencpai keredhaan allah,,,,insyaallah,,,,segala yg baik dtg dri allah dan segala yg bruk dri dri ak sndri,,,,,,,ni jer yg mampu ak share kan,,t ad lg ilmu,,ak share kan lg ngan korg kt sni k,,,bye2,,,
dalami lah maksud lirik ni,,,,,,,,hope korg semua manfaatkan ilmu yg diberi,,,,,,semoga allah redha,,,,,

1 comment:

  1. salam 'alaik dik..

    terima kasih atas perkongsian yang sangat ilmiah ni^^

    ReplyDelete