Sunday, January 29, 2012

nak NIKAH tak nak BERSANDING

assalamualaikum,,whoot2~~~~~
ha,,,korg  tgk gmbo ni~~~~mest menjd tanda tnye kan3????hahahha sje je ak ltak gmbo ni,,,,,amik mood post entry ni dgo lgu HINDUSTAN hahahaha x boleh blah,,,,,alah boleh je aslkan x melalaikan,,,,,erm bce x tjuk kt ats tu???ha tjuk nye psl kahwin2 la,,,hahahhaa mesti korg yg slalu follow blog ak mest bosan,,asyik la cter pasal kahwin je hawa ni,,,,,gtal sgt nak kwin ke ap???hahahahaha whoot2 korg jgn la slah sangka,,,,klau korg yg btul2 knl rpat ngan ak pon,,ak ni jnis suka berangan bnd yg ntah ap2  hahahaha ak ngaku,,,,klau bab2 kwin lg lah ngarut2 hahahaha...itu lah ak,,,tp ak akan pastikan post ak akan ad ilmu yg boleh di share untuk korg semua pembaca yg setia,,,,syg u all lah!!!!,,,,,,ok2,,melencong plaks ak ni,,blik semula cter ak,,,,ha korg yg perempuan seperti ak ni,,mesti lah kan nk wt wedding korg grand2 kan3???hahahaha biasala tuh pempuan x dinafikan,,,,ak pon sme wei,,,,klau boleh nk wt wedding of the year lah hahahaha,,,lg sape yg ank perempuan sorg tu,,,,,,erm,,,mcm ak!!!hahaha my mom da berangan kt mne nk buat pelamin,,ap lah,,,,pkai bju ap lah,,,mak!!!!! hawa blom pkir nk semua tuh,,yg hawa slalu pkir skang ni siapalah bkal husband hawa!!!hahahahaha,,,,,biasalah ibu,,,mestilah die nk yg terbaik untuk ank die,,,,,nk nmpk cantik,,,,blik2 mest org tnyer "eh anak sape tu kahwin?wah grandnyer wedding die..." wah mesti la mak bangga dgo kan3???hahahahaha biasala tuh fitrah manusia,,,erm dlu ak memang nk semua tuh,,,,mesti best semua org tgk kita bersanding,,,,msing2 mesti puji punyalah "wah hawa cantik pelamin ko?? cantiknye bju bersanding ko??" hahahahaha best kot,,,,,tp skang dah ad kesedaran,,,x nak lah semua tuh,,nak nikah jer,,,boleh x??? mak boleh lah???x yah membazir wt pelamin bagai,,,,
ha!!! nk mcm ni jer,,,sweety kan3???hahahha x sabo nyer ak nk rse bnd mcm ni,,,,aaissshhh sabo2 hawa,,msenyer akan tiba jugak insyaAllah,,,,sebb kan dlm islam nikah yg penting,,,yg lain2 tu harus jer,,,,erm angah ak ckp lah dosa kot bersanding sebb boleh langgar hukum syarak,,,example erm dduk atas pelamin,,,renjis2 bagai,,,baling bunga rampai n gula2,,,ap lg mcm2 lg la,,,,,,,erm x elok,,sebb ikut adat hindu,,,,,memang la adat melayu,,,,,,tp kan wlaupon kita org melayu,,kita muslim right???so klau adat tu bwa kita ke neraka,,,kita nk ikut jgak ke???ish minx dijauhkan,,,,erm tu lah,,kdang2 org ni x fham btul2 cara islam,,rmai org suka ikut adat,,,but tu salah,,,,,eh2 ak x menghalang,,tp ak just sampaikan jer,,korg pkir2 kan lah yer,,,,hahahaha ak nk nikah jer,,,bersanding x nak,,tp nk wt pelamin comel untuk bergmbr,,,,,erm jugak tukar2 bju tuh,,,,nk amik gmbo with my husband,,,,,kenangan,,,,erm wt la kenduri kwin mcm biase,,ad mkn2,,,,,n ak nk jemput kumplan nasyid n penceramah,,,,,so sweet~~~~hahahahaha yg penting nikah tu
hhahahaha sape punye tgn lah nanti yg ayah ak nikah kan,,,,so sweet!!! erm bg ak kan,,hantran x penting sgt lah,,ikutlah laki tu nk bg bpe,,yg pnting mas kahwin tau2,,,,,,klau lg rendah lg bgus menurut islam lah,,tp org skang mkin tinggi,,mkin tinggi,,erm tu lah,,kesian org laki siap berhutang,,,,,nk kahwin punye psl,,ish3,,,kesian,,,ikut adat sgt,,sndri merana,,,,,,ak ni x kisah pon,,hntran bpe,,,,yg penting ALLAH redha,,klau kwin hantran beratus ribu pon klau ALLAH x REDHA x guna jgak kan??? ha baik korg plih nk ALLAH redha or nk hantran tinggi tp ALLAH x redha??? thinking lah yer,,,,,klau ak sonang ajo,,,,ikut la pihak laki,,ak ok jer,,,,ak nk perkahwinan ak mcm ni,,
fuuh sweet giler kan???hahahha yg girl cantik tu ak,,,,yg boy hensem tu ak x thu sape,,,,,lom jmpe lg jdoh ak,,,,gmbo kartun pon jd lah hahahaha,,,t ak nk mcm ni lah pkaian pengantin ak,,,,cntik x???tutup semua aurat,,,,,,,yeah,,,,,tu yg ak hope,,,doakan ak yer????thanks korg,,amin~~~~~ERM K LAH,,NI JER YG AK NK SHARE KT KORG,,,KERING IDEA NI NK TAIP LG HEHEHEHEHE,,,,,,,,kalau ad yg salah fakta tu korg btul2kan ler kt komen,,maYBE ak x perasan,,,,,yg baik itu dari Allah,,yg bruk dan khilaf dri ak yg lemah ini,,,,,,daaaa,,,,,
suatu hari nanti~~~~~~nk mcm ni,,,,,,,,,,,,,,,,,amin~~~~

Friday, January 27, 2012

aku jatuh cinta!!!

assalamualaikum~~~~


whoot2!!!hye korg,,,ap kbr arini????sihat??? lme ke ak x update blog ni??erm lme la jgak,,,almaklumlah,,ak membusykan dri ak skit,,hehehehe,,,ak ad bnd nak post,,tp ak mls,,,,,ha skang ni ak ngah rjin giler,,,alhamdulilah,,plikkan???hahahha,,,,,ak rse arini ak plik,,slalu lpas subuh ak terjongkang blik,,selubong lg ngan comforter,,,,tp harini,,hari SABTU,,,,28.1.2012 ak x tido lpas subuh,,,,,wah2,,,ni satu perubahan,,,walaupon kecil,,ak rse bersyukur sgt2......hehehehe...(senyum kambing),,,ha!!! korg bce kan tjuk entry ak kli ni...ak jatuh cinta whoa!!!!,,,pergh,,,hebat x??ak jatuh cinta!!! sungguh ak x percye ap yg ak alami skang ni..ak dah mengenal ap erti cinta,,ketaatan,,,,mcm2 lg lah,,,,,,,hahahaha,mest korg tertanyer-tnyer ak jatuh cinta ngan sape ek???hensem ke x???budak mne??hahahha ak da boleh bce pemikiran korg lah,,ceewah~~padahal teka jer,,ak bukan lah ahli nujum kot,,,,,nk thu ak jatuh dgn sape??????hehehehehe dgn ALLAH!!!! ha!! knl x korg ALLAH ni???? eh2 mestilah korg knl kan,,,,,,ALLAH hebat bukan????semua org islam knl die,,thu nme die,,,,,,,tp korg cinta x dia???erm ap2 je lah,, ni blog ak so ak nk cter psl ak lah kt sni hahahahahaha,,erm selama ni ak tercri2 kebnaran,,,,,mcm yg korg bce post ak seblom ni,,,mcm2 kan ak post,,,ingin kearah kebaikan,,,,dan skang ak nk cer ngan korg,,,yg ak dah knl ap erti CINTA!!!!n dlm mse yg sme,,,ak pon bru knl ALLAH,,ha cye x???selama 17 thun ak hidup kt dunia ni~~~~~bru skang ak knl ALLAH,,,ish3 dashatnyer ak,,,ha korg jgn lah hukum ak mcm tuh,,,,selama ni ak knl ALLAH,but bru skang ak rse CINTA dkat ALLAH,,,,bru skang ak jatuh CINTA with ALLAH,,,,i love ALLAH so much more than i love my self!!!yeah,,,,wei,,x rugi lah cinta ALLAH,,,,,dpt pahala tau2,,,tujuan kita hidup kt dunia ni kan hanya untuk mencri keredhaan ALLAH,,,,,,,tanpa ALLAH,,korg n ak skali x d lah kt dunia ni,,,korg kne ingt,,kita ALLAH jd kan,,,n semua manusia akan mati,,n kita akan dikembalikan kpd ALLAH juga,,so hidup kita mestilah berkaintan dgn ALLAH,,,sebb die yg ciptakan kita,,so kita kne lah sembah dia dgn ikhlas,,erm ikhlas hanya ALLAH je yg thu isi hti korg,,,,,,,,x kan lah hidup korg x d matlamat???mesti ad kan3??? drpd korg dok cinta BF,,erm sonang cter dri korg dok asyik bercinta dgn laki yg tidak halal,,yg tidak thu ap kesudhan,,or cinta tu blom pasti,,,baik korg cinta ALLAH dlu,,,best tau bercinta dgn ALLAH,,,sweet sgt2,,,,dia sentiasa ad untuk kita,,,,x pernah sedetik pon die tgl kan kita,,,lg sweet die bg segala ap yg kita ada pd hri ni,,,,,,lg 1,,,,die bg korg nafas free kan???ap lg,,,klau x d nafas korg dah x  d dah,,,so ALLAH memang x dinafikan lg ALLAH memang sweet,,,,,cinta yg hakiki,,tiada cacat cela,n tiada pendustaan!!!x rugi lah,,,,,,,so klau korg mengalami perasaan yg sama mcm ak,,,,sentiasa rindukan ALLAH,,,,,sentiasa mengingati ALLAH fuhh,,,,so kita knelah buat segala ap yg perintahkan,,,,,,,jgn curang dgn dia,,,kerana cinta dia adalah segala-galnya,,tiada tandingan tau3!!!! so bg yg perempuan,,firstly kne lah jge aurat kita dgn sempurna,,yg boleh nmpk muka dan tpak tgn,,,,erm solt jgn lupa,,,,klau boleh wt lah solt2 sunat,,,,,lg sweet berdating dgn ALLAH,,,,,setiap mse pon boleh,,free x yah keluar 1 sen pon...huhuhuhu best kan????erm,,jgn lupa mengaji n sentiasa berzkir,,,,,,,,,,korg,,klau hubungan kita dengan ALLAH baik,,,indah,,,,best,,,,,,so,,secare automatik hubungan kita manusia juga sama lorh,,so korg x yah2 lah risau,,,,ak sarankan korg,,crilah cinta ALLAH dlu,,,bru lah sibok dok mencri cinta manusia,,,,ingt!!!!! kita mati bila2 msa wei,,,,,so klau korg cri cinta ALLAH DRI SKANG,,,,X RUGI WEI,,,,mati pon insyaALLAH syurgawi,,semua org nak msuk syurga ALLAH kan???so berusaha lah dri skang,,,,,,,,hehehehhehe amboi hawa kemain yer,,,hehehehe,,,,,skang bru ak sedar cinta itu ap n untuk siapa....ak nk share kt korg,,so yg thu pon bce ni dah thu,,tmbah 1 ilmu,,hilang 1 kejahilan kan3~~~~~?????hehehehe  serius ak ckp ak cinta giler2 kt ALLAH lbih dri seglanya,,,rindu sgt kt dia,,,,,
so klau cinta kan ALLAH,,,kita kne lah ikut segala perintahnya,,tglkan larangannya,,,,,,erm k lah korg,,,,ni sajalah yg mampu ak sharekan kt korg,,,amik ap yg baik tau,,jgn korg duk ungkit kisah2 ak yg jahil dlu,,hehehehe,,,,,,,,tp manusia biasa la tuh,,tp yg biasa la tuh kita kne ubah,,,,,,,,bye2~~~~

Monday, January 23, 2012

hadiah ukhuwah~~~

assalamualaikum,,kwn2,,,hye ap kbr semua???ap kbr iman anda??sihat x?? moga dirahmati Allah,,,insyaAllah,,, ha nampak x gmbo hadiah ni??klau x nmpk g amik cermin mte,,,hehehehe ak nk bg hadiah kt korg,,,,,hahahaha,,,,,,,,hadiah ukhuwah!!!~~~~~,,,,
erm,,baru skrang ak sedar betapa pentingnya ukhuwah dalam persahabatn,,,baru ak thu,,nikmwat persahabatn yg sebenar-benarnya,,,,kalau dulu ak kwn,hanya untuk bersuka ria jer, untuk berfoya-foya jer,,hanya untuk mendapt nma jer, hanya untuk mcm2 lg lah semua itu duniawi. kalau dulu ak masih x thu erti persahabtan yg suci,, klau dlu ak x thu erti persahabtn yg murni,, yg ak thu persahabtn untuk suka-suka, klau x suka,,mengumpat org kwn itu supya x d org yg kwn dgn dia,,ya Allah,,betapa bodohnya ak,,,betapa kejamnya ak,,,,tkot ak mengingatkan kembali masa silam ak yg penuh dengan tipu dusta,,, hanya Allah yang thu,,,,klau dulu,,klau berpisah dgn sahabt,,,mcm x d perasaan,, sebb ak nk kwn dia bila ak sunyi jer,,aisshh dasyatnya gadis yang bernama HAWALIZA ni,,,,,,klau dulu,, semua hanya untuk suka2,,,,semua duniawi lah,,,,hipokrit semata-mata,,,,,jgn lah diulang kembali masa silamku yg gelap itu,,,KAWAN2,,,ak syg korg,,dunia dan akhirat,,,,klau dulu ak suka2 jer kwn dgn korg,,tp skrang ni,,,ak kwn dgn korg untuk membantu ak kita sama2 ke syurga Allah,,,,bersama-sama kita bina ukhuwah,,,,,,atas dasar keimanan,,ak mencintai korg lebih dri diri ak sendri,,,,hanya dgn iman kita boleh tegapkan kan ukhuwah persahabtan ini hingga ke syurga,,,,insyaAllah,,,,,,,,
ak menghrapkan persahbtan akdgn korg,,sgt mekar indahnya,,dan sgt manis dan lazat rsenya,,,,,semuanya dengan iman yg kukuh,,,,dengan iman juga,,hti kita telah bertaut,,,,,,semoga pautan hati kita kukuh dan tidak goyah,,,,,,,,,

ak mengharapkan dgn izin Allah,,persahabtan kita menjd selazat kek berkrim ini,,,,sush senang kita harungi bersama hingga ke syurga Allah,,klau ak ke neraka, korg tarik ak untuk bersama-sam ke syurga,,,klau korg ke neraka, ak akan tarik korg untuk bersama-sama ak ke syurga Allah,,,insyaAllah,,,,,,,,,
lagu akrab persahabatan ini untuk semua kwn permpuan ak yg ak sayangi dan yg pling ak cintai,,,,,,jgn lupkan ak,,,,,insyaAllah,,,,,,dgn iman jualah kita kukuh,,,,,,semoga Allah redha,,,,,,,,untuk mendpt kemanisan iman jugalah dgn menggembirkan sahabat kita,,,,,,
KHAS BUAT SEMUA WARGA ASRAMA SMK TUN MAMAT!!!
KHAS BUAT SEMUA WARGA KELAS 5MPV SMK TUN MAMAT!!!
KHAS BUAT SEMUA BATCH 1994 YG MENGENALI HAWALIZA BT ZAINAL!!!!
KHAS BUAT SEMUA KAWAN2 FB YG MENGENALI HAWA!!!!
KHAS BUAT SEMUA KAWAN HAWA YANG SEAGAMA DAN SEAKIDAH DGN HAWA!!!
I LOVE U ALL!!!!!!

Friday, January 20, 2012

kuat kah iman ku???

assalamualaikum~~~
erm korg,,,,,tgk la tjuk entry ak kali ni,,,,,,erm ak nk share psl iman ngan korg,,,,ap kbr iman kwn2 semua???sudah kuat kah iman anda semua????perlu x dipertingkatkan lg keimanannyer???ha itulah yg ingin ak sharekan ngan korg semu yg bce blog ak ni,,,,2 hri lepas ak pergi ke iftar,,,,anjuran IKRAM n tjuk tazkirah pd mlm tu ialah HIDUPKAN HATIMU DENGAN IMAN<<< menarik skali tjuknyer korg thu x,,sdangkan rasullullah yg tiada dosa pon sentiasa berdoa agar iman nyer ttp kpd allah taala,,,apatah lg kita,,,,tjuk iman ini btul2 membuka minda ak n mengingatkan ak akan hidup di dunia ni hanya sementara,,,,,iman ni penting dlm kehidupan kita sebgai umat islam,,,,jgn lah kita hanya islam pd nme or ic,,,,biarlah islam pd hti kita,,pd iman kita,,,,untuk meraptkan ukhuwah persahabtn kita jgak dgn iman,,,segalanya dgn iman,,,ak share ngan korg tanda2 kelemahan iman,,,
> malas untuk solat berjemaah dan salah satu sifat org munafik
> liat untuk bangun menunaikan solat subuh
> tidak khusyuk di dalam solat & banyak fikirkan hal keduniaan
> menjauhkan diri dari alquran
> meninggalkan amalan2 sunat dan solat nawafil
> terjerumus kedlm maksiat dan tenggelam di dalamnya
ha dlm dri korg,,,ad x mcm perkra kt ats ni???hrap dijauhkan lah,,,klau ad,,,,msih ad msa untuk korg perbaik iman korg,,,top up blik ap yg kurang,,,kita hidup kt dunia ni hanya mencri keredhaan allah,,,,thats why lah kita kne sentiasa updatekan iman kita supya jgn goyah,,,,,,,,ak share langkah2 perbaharui iman
> penyertaan dlm amal
> ketika sukar melakukan kebaikan carilah sahabat
> serulah orang lain
> kurangkan perkara yang harus
> muhasabah diri
> bersungguh-sungguh beribadah dan mujahadah melawan nafsu
ha,,ni ak dah sharekan mcm mne nk update iman korg,,,,,kne ingt allah sentiasa nmpk ap yg kita lakukan,,ikhlaskan dri kita dlm melakukan ibadat kpd allah,,dan ingt lah dri allah kita dijadikan dan kpd allah kita dikembalikan,,,,,everything yg kita buat mestilah kerana allah,,,,sbb bnd yg baik kita buat dikira sebgai ibadah,,,,dan dpt pahala yg banyk dan yg penting skali meningkaktkan keimanan kita dan mencpai keredhaan allah,,,,insyaallah,,,,segala yg baik dtg dri allah dan segala yg bruk dri dri ak sndri,,,,,,,ni jer yg mampu ak share kan,,t ad lg ilmu,,ak share kan lg ngan korg kt sni k,,,bye2,,,
dalami lah maksud lirik ni,,,,,,,,hope korg semua manfaatkan ilmu yg diberi,,,,,,semoga allah redha,,,,,

Wednesday, January 18, 2012

nak KAHWIN awal boleh tak???

assalamualaikum~~~
whoot2~~~korg,,,,,cuba tgk tajuk atas,,,,,pastu tgk pic ni,,,,, ha ni la ak nak share ngan korg semua,,psl kahwin,,,,hahahaha ak suke giler topik ni,,,,gatal ke ak???ish x pon,,,biaselah tu,,sape x nak kwin oi,,,,semua org nak insyaallah,,,,hahahahaha korg thu x??? sejak akhir2 ni,,,ak slalu terfkir psl kwin,,,,klau berangan pon psl kwin,,,aish,,bhaye kot,,,amik mood post entry ni sambil dgr lgu INSAN BERNAMA KEKASIH,,,huhuhuhu ak x thu knp ak ske giler lgu ni,,,,x thu knp,, klau x dgr 1 hri x sah kot,,,klau x dgr lgu ni rse rindu giler,,hahahaha poyo kot~~ok2 lah ak sambung blik cter ak td,,,erm klau ak kate ak nak kwin awal boleh x???klau ak kte ak dah bersedia nak kwin boleh x??? gtal ke klau ak ckp cm tu kt parents ak???erm x la kot,,sebb parents skang da open minded,,,,,,hahahaha,,,tp kan ak x d calon lah,,,nak kwin tp x d calon,,,,hahahaha erm ak suruh je mak ayah ak cri kan lg bgus,,,,lepastu x yah bercinta,,kwin trus,,cinta after kwin lg best,,,cinta yg suci,,dpt pahala dan rezeki yg melimpah ruah hahahaha,,bestnyer,,,korg thu x ak nk kwin tu sebb ak nk gntikan couple tu kwin,,klau pemikiran korg mcm ak,,insyaallah korg pham ap yg ak maksudkan hahahaha,,,sweet sgt2,,,ap slahnyer nak kwin awal,,,,,bru kjap td kwn ak mira suh ak tgk fb asyraf muslim,,,,,ya allah sweet giler kot,,,,pastu ak ckp lah psl kwin ngan mira,,,die kte hawa kita kan muda lg,,x yah la kwin dlu,,,ak tkot ko nyesal t,,,ooppsss klau dah jdoh,,,n laki tu alim x nyesal kot ak,,,,,bg ak x d nyer nk nyesal klau perkahwinn tu sah dan diredhai parents,,klau parents da redha,,allah pon redha sama,,,ok la tuh,,nak ap lg,,,,tp maksudnyer cri la bkal husband yg btul2 boleh sara kita,,tu lah thats why ak suruh mak ayh ak cri kan untuk ak,,,lg terbaik,,,ak rse,,,,ak asyik pkir psl tu sbb umur ak da dewasa la,,,,tu yg pemikiran ak mcm tuh,,,hahahaha x pe la,,,,,ok la kot,,,hey korg ak bg thu serius ni,,,ak memang tgh cri calon kot,,,,hahahaha bkn nak jual dri la,,,,,tp nk bg thu,,,sape yg nk msuk minang ak,,,,sila lah tnyer ak kt fb dlu eh,,klau stakt main2 cintan cinton sorry lah,,ak x lyan,,tp klau btul2,,nak kt ak,,,,erm insyaallah,,,,hahahaha,,,,asl korg x cye???btul la,,,,mcm ni,, klau lah rezki ak dpt sambung bljr kt SABAH yg ak idam idamkan,,,,ak hrap n bertekad,,,,,,ak kwin dlu bru g bljar kt sne,,ak bkn ap,,ak tkot x dpt jge hati ak,,,x nak la ak couple2,, or what ever,,,kat sne jauh kot,,,,parents x d,,,,,ak x nak terikt dgn laki2 kt sne,,,so ak amik keputusan untuk nikah seblom ke sana,,,,itu cter klau ak dpt blajr kt SABAH lah,,tp klau x dpt,,,,bljr kt sni jer,,erm x lah,,,tgu umo da stabil bru ak kwin hahahaha,,tp klau da sampai seru ak ok jer,,,siang td ak da ckp ngan mak ak,,yg ak rse ak mcm da ske kt calon ni,,,x leh bg thu kt sni,,mak ak kte,,ok jer klau laki tu iman die ok,,n berpelajran,,,wah mak da bg lampu hijau,,,,hahahahaha thanks mak~~~!!!! ak trus tersengih2 sorg2,,,,,ajeler tau,,,,hahahaha klau jodoh ak with calon tuh,,alhamdulilah,,,,,,,ak ckp ngan mak,,klau da sampai hawa kwin jer,,muda or tua bkn ukuran,,mak ak kte ok,,,mak x kisah,,,,hah!!! ap lg,,,,hahahahahaha suke giler,,,,adoi result spm x kuar lg la hawa oi,,,,erm yela,,,,tp klau ad diantara korg yg bce ni msuk minang hawa,,,tnye hawa dlu k,,,bg komen ke,,hahahahaha giler kan3???x d la,,,,,klau btul nk wt cm ner,,,,,,,hehehehhe,,,,,,x d masalah kot nak kwin awal,,,,,umo saya da 18 thun la,,,,,da boleh da,,,,,berkat,,,,,hahahahahaha ak nak keluarga n husband mcm ni,,,
buat mse skang ni,,x calon lg kan n ak pon msih single biarlah mcm ni yg kt bwah ni dlu
hahahaha,,,,sweet x??? gambo ni menunjukkan yg hawa x thu lg sapa bakal husband hawa,,,,hahaha n ak hope sgt2 dpt keluarga mcm yg kt ats tuh,,,,,,,,comel kan3~~!!!!! klau antara yg bce ni bakal husband hawa,,,, semoga allah redha,,,insyaallah,,,,,hawa berusaha untuk jd isteri yg solehah~~~ pergh giler beb hawa ni,,hahahaha x pon,,,,ak serius ni hehehehehe,,,ceewah,,klau yg bce ni bukan bkal husband hawa pon,,semoga jd suami yg soleh or jd isteri yg solehah,,,semoga diberkati oleh allah~~~ insyaallah,,,,,,,,ok la sampai disni je sharing hawa kt korg,,,,,,,t klau ad cer lain ak post lg k,,,,bye3~~~~!!!!

Tuesday, January 17, 2012

MERENUNG KISAH SILAM

assalamualaikum~~~
hye kwn2,,,,,,arini ak nak share something ngan korg,,,,pasal kisah silam ak,,erm x bermaksud ak ingin membukapekung didada, but i just want to share with you hanya untuk dijadikan pengajaran dan iktibar. erm mana ak nak mulakan dlu ek?? amik mood tulis entry sambil dgr lgu MENCARI YANG MAHA SATU,,korg thu x lgu tu?? ak suka sgt lgu tu sebb banyk makna kt dlm lgu tuh,,lgu tu jugak berkaitan tentang dengan bertaubat dengan kesalahan kisah lalu,,erm untuk lanjut korg kne dgr sndri lgu tuh yer,,hehehehe maaf lah,,ok,,erm ak nk cer ni,,,,ak dpt rasakan skrang ni,,,diri ak banyak berubah kearah kebaikan,, dan ak x sangka yang ak akan berubah,,lantaklah ap org nk kte but,,i love my self yg skrang berbanding my self yg dlu,,u know what?? my self yg dlu x d la sebaik yg skrang,, dlu ak couple kot~~,,,aha,,lawak jgak sebab ak terlalu syg kan lki2 yg x guna,,huh,,,,,klau difikirkan blik kn3,,,,rse mcm menyesal giler n disguested sebb cinta tu x halal n sangat dilarang oleh allah,,tp tu lah ak,,, ap yg dilarang itulah yg ak nak buat. klau da couple u all pham2 lah,,,msj,,lyan perasaan,,,call mlm2 bute,,super savers,,pergh rse mcm membzir giler kredit,,tp klau untuk laki semua ok,,,hahahaha syaitan dah berjaya hasut ak,,,,erm nsib baik x pernah keluar bersama,,sebb laki tu jauh,,but dah terkantoi kt family ak kot,,mse tuh,,ish~~~segan thap gaban,,erm tu lah tuhan nak tunjukkan ak,,,tp ak msh x nmpk lg kebenran di dpan mte,,ak x couple sebb ak tkotkan family bkn tkotkan allah,,,ya allah,,,giler ak waktu tuh,,,,erm cter ni 2 thun lpas,,,,skang ni alhamdulilah dah x,,,ok la lepastu ak da x couple,,n klau ad laki nak knl ak,,ap yg ak buat hanya lyan jer,,,x couple but cra ak tetap salah event ak x couple,,,sebb ak lyan laki yg bukan mahram dan boleh mendatangkan fitnah,,,haish truk giler aqidah ak waktu tu,,,allah je yg thu,,,,nsib baik ak duk ostel n kwn2 semua pempuan,,sebb kt sek x d sape yg ak nk tgk,,,,sehinggalah sebelom spm,,,ak ad pinjam 1 novel ni karya HILAL ASYRAF yg bertjuk TERASING,,,erm novel tu bnyk pengisian dan bnyk menjwb persoalan ak,,,itu blom lg,,,ak memang dah thu yg lyn laki tu slah n haram kot,,,tp ak nak jgak buat,,sebb ak kesunyian,,tp x boleh kan jd kan kesunyian tu sebgai alasan untuk ak lyan laki,,,,ok lah sehinggalah 1 msa ak couple lg skali,,,mse thun lepas,,but x lama,,,mse tu tgh spm,,,hari minggu,,ak suruh my bf kononnyer call ak,,but at the same time,,at my bed,,kwn ak TEAH MIZI duduk sebelah ak n dgr perbualan ak with the boy,,,teah ckp hawa ko kne ingt couple tu x boleh,,ko kan da thu,,knp ko buat??berdosa thu x??ko slow talk la ngan boy tu klau die btul2 pham,,,pergh waktu tuh jiwa ak memang disentap,,,ap yg teah ckp tu btul2 menyusuk kesanubari ak,,,,,,dia kwn ak n dia syg ak dia x nk ak msuk neraka,,,,,n mlm tu jgak ak slow talk with the boy,,,,n esok nya die nangis sebb ak tgl kan die,,ak ckp ngan die klau btul die nak kt ak,,dah kukuh kewangan kumpul duit trus msuk minang ak,,,insyaallah klau dah jdoh ak redha jika bersama dgn die,,,,teah kata hawa ni lah yg terbaik,,ko kne tarbiahkan dri ko dan muhasabah blik dri tu,,,ko mne thu esok lusa kita mati,,x sempat nak bertaubat,,,teah btul2 membuka minda ak,,,selma ni ak hanya hipokrit semata-mata dan allah benci org yg munafik,,ya allah berdosanya ak,,,,sejak dripd peristiwa itu,,ak memang rse sgt bersalah kt allah ygt maha esa,,,,bila hbis je spm,,,,ak bnyk hbis kan msa kt umah,,,,,dan hingga lah 1 hri tu ak ke program ikram,,,dan knl with seorang hamba allah yg best ni,,,ak ske tgk akhlaknyer,,dan membuat ak ingin jd mcm die,,,,,,cantiknyer die dri segi akhlaknya dan manisnyer die dri segi auratnyer,,,,,hebat,,ak nak jd mcm die,,ak thu ak kne istiqamah,,,,,ak nak msuk syurga,,,allah je thu isi hti ak mcm mne,,,,dan hingga ke harini ak msih berusaha untuk berubah kearah kebaikan supaya hidup ak diredhai allah,,,,,,
ak sentiasa berdoa agar iman ak sentiasa terpelihara dan akhlak ku sentiase terjaga,,sehingga ke hri ni alhamdulilah maruah ak msih terjaga,,,,,,iman ak,,but ak terfkir bila ak da pergi belajr ke ipt nanti mcm mne??iman ak kne kuat,,,ak x tgk lg dunia luar mcm mne?? ya allah bantulah ak,,,,,,,sesungguhnya allah akan sentiase tlg umatnya dan die akan bg yg terbaik kpd hambanya,,mak ak slalu ckp,,,yg penting hati kne jge,,,,klau hati dah ternoda,,maka rosak la segalanya,,,,,btul jgak,,,tpkan allah dah bg kita akal,,so ak akan gunakan sebaik mungkin,,,,,,ak akan usaha,usaha dan usaha untuk memantpkan aqidah,,mantapkan iman,,,mantapkan akhlak dan mcm2 lg,,,,,,hanya kerana allah,,,,,,,
terima kasih ya allah kerana ko msih lg bg ak peluang hidup di dunia ni,,,,,,ak mahu keredhaan mu ya allah,,,,,untuk ak meneruskan perjlann hidupku yg penuh onak duri,,,,,,,,nasihat ak kt korg,,jgn lah korg kotorkan cinta yg suci allah dah bg kt kita,,,cinta yg suci hanya untuk lelaki yg btul2 halal untuk kita dan plus+++++ suci bila kita cinta allah dan rasul lebih dri segalanya,,,,,x rugilah kalau kita cinta allah,,dpt pahala lg,,,dapt keberktan,,insyaallah,,,ad hikmah,,,allah akan bg kita nikmt cinta yg indah x perlu kita cri,,,,erm jdoh tu ad,,allah dah tentukan so jgn lah kita risau,,hehehehe,,,poyo la ak,,,sebb sjak akhir2 ni,,ak asyik terfkir psl KAWIN,,,gtal ke ak??ish x la memang dah lumrah,,,x thu knp,,ak ske tgk org yg alim,,dan ak berusaha untuk menjd org yg baik supya jdoh ak pon baik,,insyaallah,,,semoga allah redha,,,,,,,k lah ni jer ak dpt kongsikan,,t klau ak ad cer lg ak share kt korg yer,,bye2,,,

Friday, January 13, 2012

bila bersahabat

assalamualaikum,,,,,whoot2 korg,,,,,,hehehehe erm siang td ak bru je post something,,korg da bce lom??klau lom g la bce post ak yg kt bwah tuh,,,hahahaha sje jer promote,,erm kali ni ak nk post tentang SAHABAT<3
erm mest dlm hidup korg klau x dkwn cm bosan giler kan3??? bhong la klau korg leh hidup dlm keadaan kesunyian,,,lain lah org yg ske sorg2 tuh,,erm lain org lain cre,,,,ak ni memang jnis ske berkwn,,,n kalau ak g mne2 pon,,ak msih boleh dpt kwn baru,,,bagi ak dgn kwn2 lah ak nk bergembira suka n duka,,,sebab ak da terbiase kot tgl kt ostel,,,sebb kt ostel kan kwn2 kita segalanyer,,tp x d la sgt kan,,tp kwn2 la jd pengubat duka,,,,,klau gaduh tu,,x bertegor n whatever la,,,ak jamin korg pon ad alami bnd yg same mcm ak kan3???bhong la x d,,,erm tujuan ak tulis post ni sebb ak nk ingtkan balik dri ak ni biler berkwn,,,,hey2,,,korg jgn salah sangka kwn eh,,,ni kwn antara sjenis jantina,,,,tau bkn lainn gender,,,,,hehehehe klau lain gender lain da jdnyer,,huhuhuhuhu amik mood tulis post ni sambil dgr lgu akrab persahabtan,,,,hehehehe erm ok la sambung blik,,erm ak pernah ad pengalaman,,,,,biler berkeadaan dlm 2 situasi,,,,,ak cter pasal situasi pertama,,mse ak sek lg thun lpas,,,,ak dipilih untuk ke sebuah kem ni kt jb,,,,,kt tuttt_____ n kwn2 kt sne semua ak x knl,,omg,,,,memang buntu giler,,,n u know what,,,kt sne fully using english language,,pergh rse nk pengsan ak,,,,,almaklumlah kem yg ak g ni peringkt negeri,,n almost their bdak bandar n bdak yg sek sbp yg hebat,,no wonder la die org boleh speak fully english,,fuhh,,,but ak kt sne pon,,,,x mlu nk ckp bi,,,,,,nk mlu wt per,,,die org x hina pon org2 yg x pandai cm ak ni,,malah die org tlg lg ad lah,,,,n komunikasi die org baik sgt2 event lain bangsa n lain gender,,,,but ak kt sne msih lg jge batas la,,,,,walaupon die org tu pandai n kaya2,,,,but die org x sombong,,ske sgt2,,,,,,kenangan kt sne sentiase dlm ingtn ak,,,,,,,kesimpulan cter ak bg situasi pertama ni,,,walaupon die org pandai,,n biase2 jer,,x alim mne pon,, but die org x plih kwn n baik2 semua,,,,,,die org sme2 memperbaiki dri msing2,,,,,,,,ok ttp,,,ni ak nk cer situasi kedua plak,,,,,bru2 ni ak ad g satu program ni kt _______ anjuran_______ hahahaha sory x leh bg thu,,,,kalai ni ak memang x d kwn jgak,,sorg2 kot,,,,,,erm memang la ak boleh je dpt kwn bru,,,,,but ak x thu la npe,,,die org ni dri kwn 1 sek yg sme,,,,,memang x pernh berpisah,,,so die org pon mcm x leh nk time org bru dlm kalangan kwn mereka,,,,ak ni kwn ngan fasi jer hahahaha,,,ntah la maybe ak ni jnis ssh skit nk kwn ngan rkan sebye kot,,lbih ske kwn ngan org atas ak,,cm angah ak hahahahaha,,kalau kwn sebye pon dri ex tm je la,,,,kebanyakan kwn ak semua ats ak n yg sebye boleh dikira,,ak jgak ske kwn ngan makcik2 hahahaha ok2 la ak da ngarut,,,,erm mse hbis program,,,ak tibe2 cm sdeh sebb die org x salam pon nak blik,,ak x hrapkan ap2 pon,,,but bg la thu nk blik dah,,,,,n ak btul2 rse terkilan,,,,,ad sorg dri mereka belanja aiskrim,,but ak sorg je x dpt,,fasi2 semua die belanje,,ak x nk pon aiskrim tuh,,but jge la hti,,lg la ak menangis,,,ya allah time tu tibe2 rse sdeh giler,,,x pernh ak rse mcm ni,,,,,erm kesimpulan dri kedua-dua situasi cter ak ni,,,,jgn ingt org yg biase2 tuh kurang baik n jgn ingt org yg alim tuh baik sgt,,,msing2 ad kelemahan masing2,,,,,,tp dri pengalaman ak la,,ak lbih ske kem bersama org biase2 dri ak kem bersama mereka yg alim but tp x mengamalkan ilmu yg die org ad,,,x bermaksud ak nk rendahkan org x,,n tidak sama skali,,but cuba korg rnungkan dlm bersahabat,,perluke kita memilih kwn untuk membuat kebaikan????bknkah elok kita ajak semua kwn x kira siapa bersam-sama membuat kebaikan dan berusaha untuk perbaiki dri kita yg jahil ni????klau lah kitaplih kwn,,siapa yg akan kwn dgn org yg x dipilih tu???ap nsib mereka??jgn sebb itu kita x diterima biler nk msuk syurga nanti,,,,,,ak btul2 rse terkilan lah,,,btw ak akan berusaha untuk memperbaiki dri ak yg jahil ni,,,,,,kpd korg jgak,,,,dalam bersahabt,,kita kne bnyk bertolak ansur dan selalu doakan keredhaan kwn2 kita tuh,,syangilah kwn2 kter samapai ke syurga insyaallah,,,,,,amin~~~<3

tudung labuh or tudung singkat???


   assalamualaikum hye kwn2,,,,,alhamdulilah kpd allah kerana masih panjangkan lagi umur ak n berikan ak kesihatan yg baik,,,,,,erm korg bce kan tajukak pd hri ni,,,tdung singkat or tdung labuh,,,,,erm arini ak cm rjin nk post something kt sni nak share ngan korg semua,,,ok btw ak ske tjuk entry ni,,,,,erm nk tnye korg kategori yg mne??erm jwb dlm hti je lah,,,,,erm dalam hidup ni ad banyak dugaan,,,n yg selalu menduga kita allah,,,but yg selalu menghasut kita syaitan,,,,ak nk bersikap open lah kt entry ni,,,klau sape2 yg bce post ni die FREE HAIR,,,,erm x pe,,,selagi korg hidup,,selagi belum kiamat,,pintu taubat sentiasa terbuka untuk hamba2 allah yg lemah,,,masih ad masa untuk kita bertaubat,,,,,tp x semestinyer yg free hair tu jaht btul x???kita x boleh judge die org dri luaran,,,,,hanye allah je yg thu ap yg ad dlm hti mereka,,,,,kwn2,,,klau yg bertudung biase pulak,,,,,sederhana,,,,ok,,,,solt ckup,,,tp x kan ckup sekdar itu shaja???kita kne lah belajr dan belajr untuk memantapkan lg ilmu yg ad,,,kpd yg memang tdung labuh.....selalu ikut usrah,,,,jalankan tanggungjwab or sebgainyer sebgai hamba allah,,tp sudakah korg share ilmu kpd kwn2 korg yg lemah ni???
klau yg dah share2 tu......korg kne ingt rmai lg yg memerlukan bantuan untuk membantu die org yg lemah,,,,,,kongsikanlah dgn cara yg berhemah,,,,,ok ak nk kaitkan pasal tdung skang ni,,,,erm ak ngaku dri ak,,kdang2 ak pkai tdung biase2 jer,,,kdang ak pkai tdung labuh,,erm tgk tmpt ak nk pergi tuh,,,biler ak pkai tdung labuh ak rse selesan kdang syaitan membisik agar ak riak,,,but ak msh boleh menanganinyer,,,,biler ak pkai tdung biase tuh,,,rse mcm cantik n bersalah,,,,,lepastu ak rse mcm jeles tgk org pkai tdung labuh,,ak runsing yg mne 1,,,,,tp angah ak kte,,tdung labuh bukan ukuran,,sebab kita sebagai hamba allah memang dituntut untuk menutup aurat sepertimana yg tertulis dlm alquran,,,,,tutup aurat hingga ke bwah dada,,,means angah ak ckp,,tdung ap pon yg kita pkai,,,,mestilah tutup dada n menutup aurat dan x jrang,,,,another one stokin jgn lupa pkai,,,sebab mcm dlm solat,,,,,hanya boleh nmpk muka dan ke2 tapak tgn jer,,,,mcm tu lah aurat kita,,,,,,,erm kdang2 ak plik dan termsuk kpd dri ak yg jahil ni,,,kita kt luar pkai tdung tp x pkai stokin,,,,memang fine ttp aurat,,tp x menyeluruh,,,tu kira ttp aurat jugak ke??ak musykil,,,,,n pernah la 1 hri ni,,ak g solt x pkai telekung n org semua pandang plik dan die berkta dri yg ak dgr la,,"sah ke die sembahyang tu?? x pkai telekun nmpak tgn" ak yg ad kt situ nk tergelak,,ak nk btulkan statement die but ak msih lom brani,,,die sape nak tentukan sah ke tdk solt ak??erm n nmpak tapak tgn,,,not nmpk tgn,,,,,,selagi x bkk aurat insyaallah sah solt ak,,,ni la fahaman org melayu,,n klau btul la die mengikut konsep menutup aurat yg btul,,knp die keluar pkai tdung but x pkai telkong mc die solt??kita ttp aurat kan umpama kita dlm solt,,,,abg ak selalu ckp kebanyakannyer org ni aurat die rambut jer,,hahahaha lawak,,,yep btul la tuh n ak ngaku ak pon pernah mcm tuh jgak dlu,,,,,,so skrang ni korg,,,,,hanye korg je yg thu dri korg mcm mne,,,n jom la kita berusaha untuk memperbaiki dri ni,,,,,,berusaha untuk menjadi yg lbih baik,,dan ak teringat pesann dri akk yg ak syg sgt2,,,,jgn kita risau org x ske kita tp kita kne risau klau allah x ske kita~~~~ erm ayat tu btul2 menyentap jiwa aku,,,,,,,,,pkai ap pon korg,,,,,biarlah menutup aurat dan nmpak cantik disisi allah,,,,,jgn la pkai yg ketat2 or what ever la yg nmpk mcm x best je klau tgk,,,,,,sebaik baik wanita adalah wanita yg jge akhlak nyer dan auratnyer,,,,,,,n bkn tu jgak,,,kne jgak jge batas pergaulan antara laki yg bukan mahram,,,erm k la korg,,,ni sekadar perkongsian sje ngan korg,,,,,,yg baik itu dtg dri allah dan yg buruk tu dri kekhilafan dri ak sndri,,,,,,,ak syg korg yg sudi bce entry2 kt blog ak nih,,,,,semoga kehidupan korg diredhai allah,,,,amin~~~~~~

Thursday, January 12, 2012

pasca spm 2011

assalamualaikum,,,,,hye2,,,ni ak cer ni kt korg,,,,erm minggu lepas ak g GUNUNHG LEDANG best whoa,,,,hahahahaha korg mest thu kan ak pergi sebab ad program IKRAM,,,,,,erm for lepasan spm seperti ak yg x dpt g PLKN,,,,,so ikram wt la program untuk mengisi kekosongan dri ini,,,erm mse mula2 tu,,ak cm x nk g,sebab qila ngan naneem x g,,x d kwn,,,nangis la jgak,,,tp ak kuatkan hati pergi jgak,,sebb ak terfkir ni program yg baik n mesti ad hikmah disebalik kejadian~~~~so ak g la,,,,,erm nk singkat kan cter,,kwn2 kt sne semua dri 1 tempat,1 daerah n 1 sek,,,,,,best la,,ak ni jer terkonteng-konteng sorg2 dri muar,,nsib baik mlm tuh kak fiza amik fathin bdakmaahad,,ad la jgak ak geng,,,,,,sebb die sek maahad la ak le ngam ngan dia,,,,,ok la ak singktkan cter,,,,best la g gnung ledang,,ak nk cter secara detail cm pnt jer,,,,,,ak tunjukkan pic jelah ea,,,hehehhe
ni la papan tanda gnung ledang....
ni kwn2 ak mse kt sne,,,erm x rmai pon,,laki lbih rmai dri kita org,,,,,,btw best la,,,,,,,,,love this moment,,,,n i never forget it~~~~~

cerita lepas spm

asslamualaikum,,,hye2 kwn2 semua,,,korg sihat???erm mestilah sihat kan3????hhahahaha btw sory sgt2 ak da lme x update blog ku yg agk berabuk,,klau nmpak lah,,but ak pon x nmpk mne habuknyer hahahahahaha,,,,,ok,,,,erm nk cter ap ek???ok la ak start cter amik lsen dulu,,,untuk information korg ak otw amik lsen,,erm minggu dpan bru nk start g amali,,,erm ak amik lsen kete jer,,,yeah~~~~ coz my mummy x bg la amik lsen mto,,,,,,mcm ni mak ckp,,"hawa x yah amik lsen mto,,mak tkot la t hawa bwa mto kt jlan ray" ERM JAWAPAN AK,,,"erm x pe lah mak hawa x kisah pon asalkan dpt bwa kete saga mak tuh"hahahahaha tu lah ak,,,,mest nk something,,hahahaha so kesimpulan yg dpt dibuat dri cter ak,,,,,mak ak bg amik lsen kete je lah,,btw i dont care pon x d lsen mto,,,bknnyer ak ni jnis rempit pon or jnis whatever la,,hhahahahaha,,erm so skang ni ak ngah blajar amik lsen kete lah,,hahahaha erm korg nk thu test komputer ak 2 kali kot,,,,yg first ak g ari selasa lepas with fiza,,,erm ak dpt 40 jer,,,da la rmai giler org n lme tgu,,,,dpt 40 jer??time tu rse nk nangis jer,,,,,,first x thu nk jwb ap kt mak,,ke2 segan kot,,kwn2 lain lulus,,ke3,,,,rugi kne byr nk amik lg,,,,,,erm time tu blik ak da sdih giler,,tp hti kecil ak berkata ad hikmah disebalik kejadian n allah nk suruh ak usaha skit jer lg untuk berjye event test komputer jer,,,erm tanpa berlengah masa ak trus kol office agent lsen tuh bg thu nk amik esok nye ari rbu,,,so mlm tuh ak trus bce bku,,setiap patah perkataan dlm buku hbis semua ak bce n cuba study mcm nk spm dlu,,wink2~~~~ erm ak x on9 kot mlm tuh,,hahaha geng2 ak semua cm plik jer,,,,,,tp ak da tekad esok ak kne lulus,,,,,,dlm solt ak sentiase berdoa agar allah beri kan ak kejayaan dunia dan akhirat,,,,,n esok nye telah sampai,,,,erm pg tuh mse tgu org tu dtg jempot memang ak x leh nk bce bku,,,mse tgu kt dlm tmpt ujian pon ak just selak2 jer,,,biler nme ak di panggil msuk untuk test,,,da mula da tgn ak start gigil n berpeluh,,,n muka ak still relax jer,,,,,,,,ak berdoa jer n tawakal ak da usaha,,,,,,mse tgk keputusan ak da tkot,,bkn ap da 2 kali semak,,,,tp tulah allah maha adil,,,,,,ak lulus n dpt 45 jer,,btw ak bersyukur sgt2,,,,,,dah trun bwah trus kol mak,,n bg thu,,,,,hahahahha muka epy giler,,thanks allah,,,mak,,,n ayah,,angah yg support me,,hahahahahahaha,,,,